Koning, keizer, admiraal
Ze zeggen weleens: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een zwerver. Kortom, het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Al jaren neem ik bruin brood met bosbessenjam en kaas als start van de dag. Ik ben een tijdje vreemd gegaan met yoghurt en cruesli, maar als je nog een half uur naar je werk moet fietsen, vulde dat toch niet genoeg. Vandaar dat de oude vertrouwde bammetjes al snel weer op tafel stonden. M daarentegen houdt wel van een kom yoghurt in de morgen met knapperige cruesli. Dat moet toch zelf te maken zijn. Ik bedoel maar, als Kellogs het kan, dan moet ik het ook kunnen. En voordeel is dat je het zo gezond of ongezond kunt maken als je zelf wilt. Ik koos voor de gulden middenweg en maakte cruesli van havermout (gezond) en suiker (iets minder gezond). Lekker met melk of yoghurt. Koning, keizer, admiraal, ontbijten moeten we tenslotte allemaal.
- 140 gram havermout
- 75 gram rietsuiker
- 3 el algavesiroop
- 75 gram boter
- Handje rozijnen
- Verwarm de oven op 170 graden
- Smelt de boter in een pan samen met de siroop en de suiker
- Giet dit mengsel bij de havermout en schep goed om
- Voeg de rozijnen toe
- Vet een kleine ovenschaal in
- Stort het mengsel in de schaal en druk goed aan
- Verwarm de schotel 20 minuten in de oven
- Laat daarna afkoelen
- Stort de afgekoelde cruesli in een kom en prak los met een vork.
Rita ligteringen
Ontbijt als een keizer, lunch als een koning maar diner als een zwerver komt uit de chinese voedingsleer! Daar telt dat het maag/milt systeem (spijsvertering) binnen de biologische klok rond 7 uur smorgens begint te werken en daarOm moet je smorgens goed eten, dan is de vertering optimaal. Als je dus ook laat dinert en zeker bij een zware maaltijd, werkt je biologische klok niet goed en sta je moe op. Als wij patienten binnen krijgen die smorgens moe opstaan, is de eerste vraag: hoe laat eet je.
Vaak geeft een verandering van dit tijdstip al veel resultaat.
Maar de beef wellington van peter was erg lekker!
Yvette Jaarsma
Fijn dat je het zo duidelijk uitlegt Rita! En ik ben blij dat de Beef Wellington in de smaak viel. Groetjes, Yvette