Geen suiker of boter
Chocoladetaart, cheesecake en kersenvlaai zijn samen met de oer-Hollandse appeltaart toch wel de iconen van de patisserie. Ze staan dan ook bij menig feestje vaak op tafel. Sinds Heel Holland bakt op de buis is geweest, zijn we echter ineens massaal aan het innovatief bakken geslagen. Van Oreocakes tot soesjes met rum, het kan niet gek of gewaagd genoeg zijn. Je bent gewoon suf als je nog staat te zwoegen op een vruchtenvlaai. That is so last season. Nou, ik snak af en toe naar zo’n lekkere vertrouwde appeltaart met slagroom. Laat anderen maar mintmuizen of Sesamstraatcupcakes in elkaar flansen, die er trouwens nooit zo uitzien als op de foto, maar dat terzijde. Om me toch nog een beetje out of the box te begeven, gaf ik er een gezonde draai aan. Geen suiker of boter in deze gezonde appeltaart. Verdraaid lekker.
- 3 fris/zure appels
- 2.5 handen rozijnen
- 2 el kaneel
- 3 eetlepels honing
- 300 gram volkoren speltmeel
- 1 eetlepel bakpoeder
- 2 eieren
- 4 dadels
- 250 ml amandelmelk
- 1 tl vanille extract
- 2 eetlepels olijfolie (plus beetje extra om in te vetten)
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Schil twee appels en snijd ze in kleine blokjes
- Meng ze in een kom samen met de rozijnen, de kaneel, vanille extract en 1.5 eetlepel honing
- Doe het meel, het bakpoeder, de eieren, de dadels, de amandelmelk, de overige 1.5 eetlepel honing en de twee eetlepels olijfolie in een keukenmachine
- Meng tot een stevig maar smeuïg mengsel
- Doe het beslag bij de appeltjes en rozijntjes
- Meng goed door
- Leg onderin een kleine springvorm van 22 cm doorsnee een vel bakpapier
- Klik de ring erop en knip de zijkanten eraf
- Nu is de onderkant bekleed met papier
- Vet de zijkanten in met wat olie
- Schep het appelbeslag in de springvorm en druk goed aan
- Snijd de overige appel in dunne plakjes en leg op het beslag
- De taart kan de oven in! Bak goudbruin en gaar in ongeveer 40 minuten
- De taart is klaar als een satéprikker die je erin steekt er weer schoon uitkomt
Geef een reactie