Doe meer met pindakaas
In het Engels heet pindakaas peanut butter, oftewel pindaboter. Alleen wij Hollanders gebruiken de benaming pindakaas. Niet omdat we als kaaskoppen bekend staan, nee, toen peanut butter in 1948 geïntroduceerd werd op de Nederland markt mocht het niet als pindaboter verkocht worden. De domeinnaam boter was al vergeven aan echte roomboter om verwarring met margarine te voorkomen. Daarom kreeg het pindasmeersel de toevoeging van kaas, omdat de butter ook wel vergeleken werd met leverkaas. Tot zo ver het lesje geschiedenis. Wie is er immers niet groot mee geworden?
Ik eet pindakaas het liefst in combinatie met hagelslag op een verse witte boterham. Pindakaas met jam is ook een bekende combinatie. En wat te denken van pindakaas met sambal en komkommer. Elvis Presley, De King, maakte er helemaal een feestje van. Zijn favoriete sandwich bestond uit gefrituurde boterhammen die belegd waren met pindakaas, bacon en banaan. Alleen al bij de aanblik van deze kiloknaller slibben je aders al dicht.
In dit recept is pindakaas voor een keer echte pindaboter. Ik verving voor dit koekjes recept namelijk de boter door pindakaas, aangezien beide producten een soortgelijke romige structuur bevatten. Na vijftien minuten oventijd heb je smeuïge en verrassend lekkere koekjes voor bij de thee. Probeer maar eens.
Ben je meer een fan van chocolade in je koekjes, dan vind je dit chocolade chip cookies recept helemaal te gek.
- 250 gram pindakaas
- 100 gram bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- 140 gram lichte basterdsuiker
- 1 ei
- Verwarm de oven op 180 graden
- Doe alle ingredienten in een kom en mix even los met een handmixer
- Kneed daarna met je handen tot egale stevige deegbal
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Vorm met je hand een balletje ten grote van een flinke walnoot
- Leg op de bakplaat en druk plat
- Ga zo door tot al het deeg op is
- Druk met behulp van een vork een ruitpatroon in de koekjes
- Zet 15 a 20 minuten in de oven
- Haal ze daarna uit de oven en laat afkoelen
- Bewaar in een luchtdichte trommel
Geef een reactie