• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Foodblog CurlsCulinair

kook, proef, eet en smul | Recepten met en twist

  • Home
  • Voorgerechten
  • Hoofdgerechten
  • Bijgerechten
  • Nagerechten
  • Meer over…
    • Ingrediënten zoeken
    • Kookboeken en meer
    • Koolhydraatarme recepten
    • Gezonde recepten
    • Leuke recepten
    • Vegetarische recepten
    • Makkelijke recepten
    • Over mij
  • Nav Social Menu

Home » Nagerechten » Recept Baklava

Recept Baklava

31 mei 2018 By Yvette Jaarsma Leave a Comment

Recept Baklava

Lekker zoet

Vandaag post ik een heerlijk zoet dessert voor jullie. Dus voor degenen met een sweet tooth, lees dan vooral verder. Baklava is een lekkernij die meestal als dessert wordt gegeten. Baklava wordt vooral verkocht in landen van de Balkan tot het Midden-Oosten. In België en Nederland wordt het geserveerd als dessert in Griekse en Turkse restaurants. Dus grote kans dat je het daar een keer gegeten hebt.

Dan weet je nog wel hoe machtig dit dessert is, dus snijd de baklava in kleine blokjes en serveer het bij sterke thee of koffie. Baklava bestaat namelijk uit laagjes filedeeg (lijkt op bladerdeeg, alleen dunner), gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Er zijn allerlei varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater en vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of met honing.

Ik vulde deze baklava met dadels en walnoten en goot er na het bakken een mengsel van citroen en honing overheen. Probeer het maar eens en anders is het weer een goed excuus om jezelf te trakteren op een Grieks of Turks etentje buiten de deur.

Recept Baklava
 
Bewaar Print
Voorbereiding
30 minuten
Bereiding
70 minuten
Totaal
1 uur 40 minuten
 
Een zoet Turks dessert dat heerlijk smaakt bij verse muntthee of een kop sterke koffie.
Auteur: Yvette Jaarsma
Gang: Nagerecht
Keuken: Turks
Aantal personen: 10
Ingrediënten
  • 12 vellen filodeeg, ontdooid
  • 225 gram dadels zonder pit, fijngehakt
  • 10 gram walnoten, fijngehakt
  • Sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 80 gram boter, gesmolten
  • Sap van ½ citroen
  • 175 ml vloeibare honing
  • 1 el sesamzaad
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Kook het sinaasappelsap met de dadels op laag vuur 5 minuten totdat de dadels het vocht opgenomen hebben
  3. Roer er dan het kaneelpoeder, sinaasappelschil en walnoten door
  4. Vet een ovenschaal in met boter
  5. Leg daarop een vel filodeeg
  6. Bestrijk dit vel met boter
  7. Ga zo door tot je 8 vellen gebruikt hebt en dus 8 lagen hebt
  8. Smeer dan de helft van het dadelmengsel over het deeg
  9. Dek af met 2 vellen beboterd deeg
  10. Verdeel daar de andere helft van de vulling over en dek weer af met 2 vellen beboterd deeg
  11. Duw de randen naar binnen en strooi er de sesamzaadjes overheen
  12. Bak de bakkava in 30 minuten goudbruin
  13. Verlaag dan de ovenstand tot 150 graden
  14. Bak de baklava nogmaals 30 tot 40 minuten
  15. Breng 2 dl water met het citroensap en de honing aan de kook en laat tot de helft inkoken
  16. Laat in 20 minuten afkoelen en schenk het dan over de baklava
  17. Laat de baklava 1 uur afkoelen voordat je ‘m aansnijdt
3.5.3226

 

Delen

  • WhatsApp
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Tumblr
  • E-mail

Gerelateerd

Filed Under: Nagerechten, Turkse recepten Tagged With: Boter, Citroen, Dadels, Filodeeg, Honing, Kaneel, Sesamzaadjes, Sinaasappel, Walnoot

Zoeken

Previous Post: « Recept Bietenburger met avocado en alfalfa
Next Post: Recept Italiaanse geitenkaas salade »

Reader Interactions

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel het recept:  

Primary Sidebar

Yvette is CurlsCulinair

Foodblog zonder saaie recept beschrijvingen. Het is mijn ontdekkingsreis naar nieuwe of vergeten ingrediënten en diverse kooktechnieken. Hier deel ik de hoogte- en dieptepunten in mijn keuken.
Meer over mij..




Kijk ook eens naar deze CurlsCulinair recepten

Tonijnburger met wakame

Tonijnburgers

Gevulde aubergine met feta en spinazie

Aubergine met feta en spinazie

Recept Pudding van melk met aardbeiensaus

Recept Pudding van melk met aardbeiensaus

Recept Biefstuk met naan

Recept Biefstuk met naan

Recept Chocolade stroopwafels met ijs

Recept Chocolade stroopwafels met ijs

Recept tempura van garnaal, champignon en paprika

Recept tempura van garnaal, champignon en paprika

Recept Salade met geitenkaas

Menu 5 keer Frans

Bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza

Recept Chocolademuffins

Recept Chocolademuffins

Recept Spinazieomelet met zalm

Recept Spinazieomelet met zalm




Wat eten we vandaag?

  • koolhydraatarme recepten
  • gezonde recepten
  • leuke recepten
  • makkelijke recepten
  • vegetarische recepten

Footer

Instagram

  • 21 years together! I love you!! ❤️❤️❤️❤️
  • Avondmaaltijd van gisteravond. Griekse pita met salade en geroosterde runderworstjes. En uiteraard met tzatziki. Can’t live without it! Link in bio. 
#foodie #delicious #foodblog #greecefood #worst #meat #foodpics #greeksalad #makkelijkemaaltijd
  • Epic hamburger day!!! Cheddar, gebakken ui, tomaat en een gebakken ei on top! Dit is echt the bomb! Link in bio. 
#delicious #hamburger #meat #epicburger #foodie #foodpics #foodblog #cheatday #americanfood #junkfood
  • Mmmmm! Een bagel met een hamburger, mozzarella, pesto en tomaat. Life ain’t get any better! Link in bio. 
#burger #foodie #foodpics #meat #bagel #italianfood #delicious #italiaansekeuken
  • Spies van ossenhaas! Bij @devierbroers ! Moet kunnen op maandag! #meat #ossenhaas #bbq #uiteten #rund # foodblog #foodpics
  • Deze koolhydraatarme hartige taart is perfect voor skinny dagen. Heel makkelijk en lekker vega. Link in bio. 
#vegetarianrecipes #koolhydraatarmerecepten #ei #makkelijkemaaltijd #foodblog #foodpics #foodie #vegetarisch #healthyfood
  • Met dit lenteweer wil ik heerlijk buiten eten. Deze carpaccio van tonijn is heel makkelijk klaar te maken en super lekker. Link in bio. 
#makkelijkemaaltijd #foodie #foodpics #foodblog #carpaccio #tuna #tonijncarpaccio #koolhydraatarmerecepten #koolhydraatarm

Offline ben ik Yvette Jaarsma en verslaafd aan lekker eten en drinken. Dagelijks sta ik in de keuken om recepten te testen en verslind food magazines en kookboeken op zoek naar inspiratie. Lees verder…

mytaste.nl

Ook interessant:

  • Paella recept
  • Cake recept
  • Pannenkoeken recept
  • Pompoensoep recept
  • Salade geitenkaas
  • Zandkoekjes

Ingrediënten

Appel Balsamicoazijn Basilicum Bloem Bosui Boter Champignons Chilipoeder Citroen Citroensap Ei Feta Garnaal Gember Griekse Yoghurt Groentebouillon Honing Kip Knoflook Komkommer Koriander Kristalsuiker Lente-ui Limoen Melk Mosterd Olijfolie Oregano Paprika Paprikapoeder Parmezaan Peterselie Rode Peper Rode Ui Rundergehakt Sjalot Sojasaus Tomaat Ui Vissaus Walnoot Witte Ui Witte Wijn Wortel Zonnebloemolie

Contact gegevens

Over mij

Adverteren

Contact

Site index

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.