Babylonische syrup wafel cake
Het lijkt soms wel of we de Nederlandse taal niet meer machtig zijn. Menig Engels woord concurreert met het Nederlandse woord en wint aan populariteit. De woorden zijn zo ingebakken dat we het Nederlandse woord er niet meer voor gebruiken. In het Vlaams daarentegen gebruiken ze steevast woorden uit hun eigen taal. Bijvoorbeeld een woord zoals pompelmoes waar wij gewoon het Engelse woord grapefruit gebruiken.
Een badmeester heet dan schijnbaar in Nederland ook geen badmeester meer, maar heeft de titel leisure manager op zijn business card (of gewoon visitekaart) staan. Waarom hij dan niet gewoon poolmaster genoemd wordt, is me een raadsel. Zal wel te maken hebben met het feit dat iedereen tegenwoordig manager van het een of ander moet zijn.
Of we doen op het werk aan een minddump om ons hoofd leeg te maken. Vroeger ging iedereen gewoon in de pauze een rondje lopen.
We gaan ook niet meer gezellig met elkaar eten, nee we doen aan fine dining. Zal best, maar het eten smaakt er vast niet beter door. Dat de bediening je vaker wel dan niet in het Engels aanspreekt vind ik nog zo iets. Dat zie ik in Vlaams België toch echt niet gebeuren. Daar zijn ze nog met recht trots op hun taal.
Gelukkig is deze cake met oer-Hollandse stroopwafels en zou ik er niet eens een Engels of Vlaams woord voor weten te bedenken. Heerlijk bij een kop thee of koffie.
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 4 eieren
- Snuf zout
- Snuf kaneelpoeder
- 200 gram stroopwafels, in kleine stukjes gesneden
- Verwarm de oven op 175 graden
- Doe de boter met de suiker en vanillesuiker in een grote kom
- Kneed met je handen tot alles met elkaar gemengd is
- Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe
- Voeg pas het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgenomen
- Als alle eieren toegevoegd zijn pak je een mixer
- Voeg nu al mixend beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe
- Mix goed tot al het meel is opgenomen en je een mooi stevig beslag hebt
- Voeg dan de snuf zout en kaneel toe
- Voeg 175 gram stroopwafelstukjes toe
- Schep met een lepel goed door het beslag
- Bekleed een cakevorm met bakpapier
- Schep het beslag in de vorm en strijk glad met een mes
- Verdeel de overige 25 gram stroopwafel over de cake
- Zet de cake 60 minuten in de oven
- Haal de cake dan uit de oven en laat afkoelen
Geef een reactie