Cake met kruidnoten
Het is officieel. De Sint met zijn pietermannen is weer in het land. Iedereen zet weer massaal zijn of haar schoen in de hoop dat er iets in zit de volgende ochtend. Ik weet nog wel dat ik als kind altijd vol spanning naar bed ging. Want wat zou de Sint voor mij in petto hebben. En zou het paard de wortel wel lekker vinden of had hij liever hooi? Soms legde ik er een mandarijn neer, voor wie eigenlijk mag Joost weten. Ik denk dat mijn ouders gewoon zin hadden in een mandarijn die avond. Een andere reden kan ik zo een twee drie ook niet bedenken.
Zoet, veel en lekker
Dat wij de volgende dag altijd hutspot aten met de wortel uit de schoen kwam ik pas jaren later achter. Ging ik als kind toch bedenkelijk kijken toen ik dezelfde wortel de volgende ochtend in de groentela zag liggen. Het liefst kreeg je natuurlijk allerlei zoet in je schoen. Chocolademunten of een gifgroene marsepeinen kikker waarbij het glazuur van je tanden spatte waren favoriet. Ook een chocoladeletter deed het goed. Zolang het maar zoet, veel en lekker was. Ik denk dat ik als kind deze cake met kruidnoten wel had kunnen waarderen. Misschien niet helemaal schoenwaardig, maar dan serveer je ‘m gewoon als lekker tussendoortje bij de koffie of thee.
Nog meer zoet
Je kunt natuurlijk je kruidnoten zelf maken. Kijk daarvoor op dit recept. Ik kocht ze voor deze cake gewoon lui in de supermarkt. En als je dan toch bezig bent met bakken, maak dan eens deze (kinder)koekjes met smarties. Kan ook prima in de schoen. Heb jij s’ avonds ook wat lekkers te snaaien.
- 200 gram suiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram zachte roomboter
- 4 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 gram kruidnoten met chocola van Bolletje (of gebruik gewone kruidnoten)
- Verwarm de oven op 175 graden
- Kneed de boter en de suiker en vanillesuiker elkaar
- Voeg dan een voor een de eieren toe terwijl je blijft kneden
- Voeg pas een volgend ei toe als het vorige ei opgenomen is
- Voeg dan beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe en mix met een handmixer tot mooi egaal beslag
- Voeg 75 gram kruidnoten toe aan het beslag en roer alles goed door elkaar
- Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het cakebeslag in de vorm
- Verdeel de overige kruidnoten over de cake
- Zet 60 minuten in de oven
- Laat even afkoelen voordat je de cake in plakken snijd
Geef een reactie