Taart zonder bloem
Gewoon doen, een taart zonder bloem. Zou zomaar een slogan van een nieuwe reclamecampagne kunnen zijn. Maar leuke lezers, het is wel de waarheid. Deze extreem luchtige chocoladetaart bevat geen grammetje bloem. De luchtigheid komt door de stijfgeklopte eiwitten. Daar zitten er dan ook wel zes van in. Zorg er wel voor dat er geen spoortje dooier bij de eiwitten komt, want geloof me, dan krijg je ze niet stijf. Een beetje uitdaging is niet erg toch? Ik maak het je al makkelijk door maar vijf ingrediënten te gebruiken. Eenmaal in de oven verspreidt er zich al gauw een weelderige chocoladegeur door je huis. Dus staat je huis te koop en krijg je een bezichtiging, deze taart trekt ze vast over de streep. Na 50 minuten heb je een rijke, fluweelzachte onweerstaanbare chocoladetaart. Voor die momenten waarop je jezelf gewoon wil verwennen. Niet omdat het mag, maar juist omdat het af en toe moet.
- 85 gram ongezouten boter
- 225 gram melkchocola (fijngehakt)
- 6 grote eieren (dooier en eiwit gescheiden)
- 100 gram suiker
- 100 gram walnoten of hazelnoten, in stukjes gehakt
- Verwarm de oven op 135 graden Bekleed de bodem en zijkanten van een bakvorm of springvorm (circa 24 cm) met bakpapier en vet in met wat boter
- Doe de boter en de stukjes chocolade in een grote hittebestendige kom en zet deze op een pannetje met zachtkokend water (au bain marie)
- Zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt
- Smelt zo langzaam de boter en chocolade tot een mooi glad mengsel
- Laat een beetje afkoelen en meng het beslag vervolgens met de eidooiers
- Klop het eiwit totdat het enigszins omhoog blijft staan
- Voeg dan geleidelijk de suiker toe (niet allemaal in 1 keer) en klopt dit geheel totdat het stevig genoeg is om er ‘pieken’ mee te maken
- Voeg ¼ van het eiwitmengsel toe aan de chocolademix en voeg daarna beetje bij beetje de rest van het eiwitmengsel toe
- Giet het beslag in de bakvorm of springvorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel
- Strooi de walnoten of hazelnoten over de taart
- Bak de taart circa 60 minuten en laat hem daarna volledig afkoelen
Geef een reactie