Luilekkerland
Als je aan de Amerikaanse eetcultuur denkt dan denk je al snel aan hamburgers en hotdogs. Het liefst weggespoeld met 3XL bekers vol romige milkshakes of Coca Cola. Ook van een beetje (veel) zoetigheid is de gemiddelde Amerikaan niet vies. Diverse soorten taart lonken je een willekeurige diner in. En wat te denken van de Oreo koekjes die traditiegetrouw uit school worden genuttigd met melk. IJs wordt verkocht in bakken van 10 liter en dan doe je nog rustig aan. Ook de chocolate chip cookies zijn een begrip in het Amerikaanse luilekkerland. En dat wij ook dol zijn op deze lekkernij mag wel duidelijk zijn. Ik zie ze ineens overal opduiken.
Maar weet je wat het geheim is van een lekkere chocolate chip cookie? De zogenaamde ‘chewy’ bite. Oftewel, hard van buiten en zacht kleverig van binnen. Bak de koekjes daarom niet te lang, ze moeten nog zacht aanvoelen als je ze uit de oven haalt. Buiten de oven worden ze vanzelf stevig zonder hun zachte binnenkant te verliezen. Ik haalde ongeveer 45 koekjes uit het deeg. Je kunt ze natuurlijk ook groter maken. In een luchtdichte trommel blijven ze zeker een week lekker. Of ze de eind van de week ook daadwerkelijk halen… Ik betwijfel het!
- 225 gram roomboter
- 325 gram lichtbruine basterdsuiker
- 400 gram bloem
- 2 eieren
- ½ tl vanille extract
- 200 gram pure chocolade druppels (bakafdeling supermarkt)
- 1 zakje bakpoeder
- Verwarm de oven op 170 graden
- Meng de boter met de suiker tot kleverige massa
- Kneed er een voor een de eieren door
- Voeg de bloem toe en kneed tot egale deegbal
- Voeg het vanille extract en het bakpoeder toe en kneed nogmaals goed door
- Voeg dan de chocolade toe en meng door het deeg
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Maak 22 kleine koekjes en zorg dat ze op enige afstand van elkaar liggen (ze zetten namelijk nog uit)
- Zet circa 15 minuten in het midden van de oven
- Haal de koekjes eruit als ze lichtbruin gekleurd zijn en de randjes iets donkerder zijn (elke oven kan per tijd verschillen, houd het goed in de gaten)
- Laat de koekjes helemaal afkoelen op het bakpapier en doe ze dan in een trommel
- Bekleed opnieuw het bakblik met bakpapier en bak nog 22 koekjes op dezelfde wijze
Geef een reactie