Zelfbeheersing is vandaag nodig
Je kan me er ’s nachts voor wakker maken. Ik ben namelijk echt dol op cheesecake. Staat er een punt voor mijn neus dan is mijn zelfbeheersing down the drain. Niks geen beschaafde twee of drie hapjes. Het liefst schuif ik ‘m met twee handen zo naar binnen. Op moet ie en wel nu meteen.
Je begrijpt dat ik de cheescake dan ook zoveel mogelijk mijd.
Soms kruisen we echter toch elkaars pad. Zo ook laatst in een restaurant toen mijn tafelgezelschap behoefte had aan een dessert. Met zichtbaar genoegen smikkelde zij van de romige cheesecake. Of ik ook een hapje wilde?
Ik gaf toe en voor ik het wist was haar taart verslonden. Tja, had ze het maar niet moeten vragen.
Dat was immers de kat het spek ombinden. Moet je namelijk ook niet doen als je die dag nog spek wilt eten. Enfin, om het leed een beetje te verzachten bakte ik de volgende dag deze citroentaart.
Dat ging echter niet zonder slag of stoot.
Ik vond een recept uit een culinair tijdschrift gedateerd uit de vorige eeuw. Uit 1987 om precies te zijn. Maar toen wisten ze ook vast wat lekker is dus hop aan de slag.
Alle ingrediënten lagen klaar en ik ging fris en fruitig aan de slag. Tot ik in het recept op het volgende stuitte. Er stond: doe de eieren bij de roomkaas en suiker en klop tot een schuimige massa. Eieren? Welke eieren? Die stonden namelijk niet aangegeven in het receptuur.
Gelukkig had ik nog een doosje paraat. Alleen zijn eieren natuurlijk een ruim begrip. Zijn dat er twee? Drie? Of misschien wel vier. Op de gok dan maar. Ik ging voor de gulden middenweg en mixte er drie mee door het beslag.
Na anderhalf uur in de oven was dan het moment suprème. Zou ik de eiertest doorstaan hebben?
Yes! De taart was heerlijk luchtig en tegelijkertijd ook romig van smaak.
Heel Holland bakt, here I come!
- 150 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- 100 gram boter
- 1 citroen
- 200 gram monchou zacht en luchtig
- 75 gram kristalsuiker
- 2 el custardpoeder
- 3 eieren
- Lage taartvorm (24 cm) invetten
- Oven voorverwarmen op 175 graden
- Boven kom de bloem zeven
- Basterdsuiker en boter toevoegen
- Kneed alles goed door elkaar tot een samenhangende bal
- In de taartvorm het deeg uitdrukken met opstaande rand
- Zet tot gebruik weg in de koelkast
- Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit
- Doe de eieren, monchou en de kristalsuiker in een kom en mix in 5 minuten schuimig
- Mix dan de citroenrasp en het citroensap en de custardpoeder er doorheen
- Schenk dit mengsel op de taartbodem
- Zet in het midden van de oven en bak de taart 90 minuten goudbruin
- Haal uit de oven en laat afkoelen
Ewoud
Goede website, veel goede suggesties!
Yvette Jaarsma
Wat leuk om te horen Ewoud! Dank voor je compliment. Groet, Yvette
Deze taart is echt heel erg lekker! Bedankt voor het recept! Groet, Mira
Dank je wel Mira!
Welke 2 soorten suiker. De basterdsuiker doe je toch door de bodem.
Ben nu aan het maken
Hoi Helma, Dank je voor je vraag. Ik zie dat ik het inderdaad verkeerd beschreven had. De basterdsuiker doe je inderdaad door de bodem en de kristalsuiker door de monchou. Ik zal het recept aanpassen. Eet smakelijk! Groet, Yvette