Bruin bakken
Die Sint heeft het zo gek nog niet. Hele jaar lekker bruin bakken in Spanje en dan drie weken beetje cadeautjes uitdelen aan een stel kinderen on a sugerrush. Schuimpjes, speculaas, borstplaat, taai taai en meer van dat fraais liggen al in augustus in de winkel en vanaf november in de schoen. Ik denk dat de tandarts in december goede zaken doet. Maar eerlijk is eerlijk, lekker is het wel.
Hoewel ik meer van de hartig ben, kon ik gevuld speculaas als kind al niet weerstaan. En ook nu is het moeilijk om niet elke dag een schandalig groot stuk te verorberen. En dan het liefste die hele goedkope van een euro die altijd bij de kassa ligt, zodat je toch nog tot aankoop overgaat. Terwijl je net de rij met snoepgoed met uiterste precisie gemeden hebt. Ik vraag me af hoe de Sint dat toch doet. Zou hij de zoete verleidingen waar de Sint en zijn pieten het hele jaar mee geconfronteerd worden kunnen weerstaan? Of zit hij elke dag in de gym de chocoladeletters eraf te sporten? We zullen er waarschijnlijk nooit achterkomen.
Wat ik wel weet is dat deze gevulde speculaas het zweten in de sportschool waard is. Je kunt zelf je spijs maken, maar de kant-en-klare versie is wel zo makkelijk. In een afgesloten trommel blijft de speculaas zeker een week goed. Ik betwijfel alleen of de koek dat gaat redden.
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram bruine basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 2 tl speculaaskruiden
- 140 gram roomboter
- eventueel 1 eetlepel melk
- 1 pakje amandelspijs (bakafdeling supermarkt)
- 1 ei, losgeklopt
- Handvol blanke amandelen
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden
- Snijd de roomboter in kleine stukjes en meng door de bloem
- Kneed alles met koele hand snel tot een samenhangend en soepel deeg
- Voeg als het deeg iets te droog is 1-2 eetlepels melk toe
- Vorm het deeg tot een bal en verpak hem strak in huishoudfolie
- Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast
- Meng het amandelspijs met de helft van het losgeklopte ei en 2 eetlepels water
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Bestuif je werkvlak dun met bloem
- Verdeel het speculaasdeeg in 2 stukken
- Rol beide stukken deeg uit tot rechthoekige of ronde lappen (ligt eraan welke vorm je gebruikt)
- Leg een deeglap in de vorm
- Bedek de deeglap met het amandelspijs
- Leg de andere deegplak voorzichtig op de vulling
- Verdeel de losse amandelen over het deeg (druk het er een beetje in), bestrijk het speculaas (en ook de amandelen) met de andere helft van het losgeklopte ei en bak het 30 minuten in de oven
- Laat dan afkoelen en snij in twaalf punten
Geef een reactie