Feestje met E-nummers
Met al die lekkernijen in de winkels slaan mijn smaakpapillen spontaan op hol. Zoetigheid is wat ik wil en het liefst in elke kleur en vorm. E-nummers zijn deze maand my best friend. Neem nou zo’n gifgroene kikker van marsepein. Deze groene kleur wordt echt niet door natuurlijke kleurstoffen verkregen. Ook het felroze biggetje en de knalgele vogel zijn niet vies van wat E142 en E162. Maar ach, van een beetje E-nummer ga je ook niet gelijk ten onder, dus dat mag best in de maand der festiviteiten. Het houdt namelijk niet op.
Na de verjaardag van de Sint gaan we vrolijk door met kerstkransjes, stol met extra spijs en happen vrolijk in de kiloknaller van december: de oliebol. Geen wonder dat de sportscholen in januari uit hun voegen barsten.
Deze gevulde koeken bevatten weliswaar suiker, boter en spijs, maar geen andere loze toegevoegde ingrediënten die de houdbaarheid en smaak moeten bevorderen. What you see is what you get. Moeilijk om te maken? Nee. Ik zou zeggen dat het in de categorie ‘probeer maar eens’ valt. Leuk om op een druilerige dag de keuken in te gaan.
- 150 gram amandelspijs
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram lichte basterdsuiker
- 150 gram roomboter, in stukken gesneden
- Snuf zout
- 1 ei
- 1 el melk
- 10 amandelnoten
- Meng de suiker, bakmeel en boter en zout in een kom en kneed tot een soepel deeg
- Omwikkel het met plastic folie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Rol de deegbal uit tot een lap van een halve centimeter dik
- Steek er 20 rondjes uit
- Leg 10 rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat
- Verdeel het amandelspijs over de rondjes
- Leg de andere 10 rondjes op de met spijs beklede rondjes en druk rondom aan met een vork
- Meng het overige ei met de melk
- Bestrijk de bovenkant van de koeken met het ei
- Druk in elke koek een amandelnoot
- Zet 20 minuten in de oven
- Haal dan de koeken eruit en laat afkoelen
Geef een reactie