(Edit: 16/10/2018)
Ook zo’n zin in zandkoekjes? Recept update!
Ik had weer het idee opgevat om koekjes te bakken. Ik had namelijk een kek plaatje gezien van zogenaamde zebra koekjes. Zag er niet al te moeilijk uit op de foto dus maken die hap, ehhh, koek.
Zandkoekjes recept met ei
En ja hoor, natuurlijk trap je er altijd weer in. Hoe ze dat bij Heel Holland bakt toch altijd weer voor elkaar krijgen… Joost mag het weten. Bij mij mislukte elke poging om het deeg fatsoenlijk uit te rollen. Dan maar gewoon met mijn vuisten plat slaan om het vervolgens niet meer van het aanrecht af te krijgen. Volledig vastgeplakt. Iets minder hard slaan dus. Gelukkig heb ik wel een ei gebruikt in dit recept. Stel je voor dat het echt zo’n droge massa was geworden die niet meer te verwijderen was.
Ik kies voor boter in mijn zandkoekjes
Nu kun je kiezen voor koekjes zonder boter. Maar hey, ik wilde mezelf verwennen en koos daarvoor om toch voor de iets meer calorierijke variant te gaan. Enfin, na herhaaldelijke pogingen had ik dan een mooie balk met laagjes die in plakken gesneden moesten worden. Dat lijkt dus een peulschilletje, maar nee. Na een paar krachttermen te hebben geuit, had ik dan toch een aantal zebra koekjes op de bakplaat liggen.
Het is echter alle moeite waard. Lichte brosse koekjes zijn het resultaat van alle inspanningen. Trek er dus een regenachtige zondagmiddag voor uit en verwen jezelf met deze homemade cookies.
- 200 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 110 gram witte basterdsuiker
- 140 gram boter
- 1 eierdooier
- 2 el cacaopoeder
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Verwarm de oven op 175 graden
- Kneed de boter, bloem en witte basterdsuiker samen tot deeg
- Voeg dan de eierdooier toe en kneed alles tot soepel deeg
- Verdeel het deeg in tweeën
- Meng door de ene helft de bruine basterdsuiker en cacao
- Meng door de andere helft de vanillesuiker
- Rol beide helften uit tot vierkante lappen van circa een centimeter dik
- Leg de lichte lap op de chocoladelap en snij ze in vier gelijke stroken
- Leg de stroken op elkaar en druk ze licht aan
- Je hebt nu een mooie laagjes balk gekregen
- Snij de balk in plakken van 1 centimeter en leg deze plat op een met bakpapier bekleedde bakplaat
- Zet 15 minuten in het midden van de oven
- Laat de koekjes buiten de oven afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel
Francis
Dank je wel Yvette. We hebben het afgelopen zondag gemaakt. Ze smaakten prima. Helaas geen foto van gemaakt anders had je die van ons gekregen.
Yvette Jaarsma
Top Francis! Blij om te horen dat het lekker gesmaakt heeft. Groet, Yvette
heb ze een keer gemaakt met me nichtje ze waren heel lekker dat ik ze nu nog een keer maak voor de verjaardag
Lieve Chantal, ik heb al zo lang niets gepost, maar sorry, ik denk er aan om het weer op te pakken.super dank voor je reactie. Groet Yvette