Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten
Elk jaar voeren we weer dezelfde discussie. Wat is nou echt het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Tja, je moet het toch ergens over hebben nietwaar? De gemoederen lopen soms hoog op want iedereen heeft daar zo zijn of haar eigen mening over. Wil je toch nog een gezellige pakjesavond met je vrienden of familie doorbrengen, lees dan vooral deze blog.
Pepernoten
Pepernoten lijken in de verste verte niet op kruidnoten. Pepernoten zijn verschillend van vorm en lijken qua structuur nog het meest op taai taai. Zacht dus in plaats van knapperig. Ze worden gemaakt van roggemeel en zijn gezoet met honing en gekruid met anijs. En niet met peper zoals de naam wellicht doet vermoeden.
Kruidnoten
Kruitnoten lijken allemaal als twee druppels water op elkaar. Elk klein hard bolletje heeft dezelfde vorm en structuur. Ze hebben een knapperige bite, zoals een koekje. Dat komt mede doordat ze net als koekjes van bloem worden gemaakt. Kruidnoten krijgen hun typerende smaak door de toevoeging van speculaaskruiden. Denk hierbij aan kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
Ritueel
Weten jullie waarom er eigenlijk snoepgoed, kruidnoten en soms pepernoten door de kamer wordt gestrooid met Sinterklaas? Dat is niet omdat iemand dat zo nodig leuk moest bevinden. Nee, het is een ritueel. De strooiende arm verwijst namelijk naar het symbool van de vruchtbaarheid; naar de boer die zaden uitstrooit over zijn akker om het gewas te laten groeien. Toch leuk om te weten!
Wat vind jij het lekkerst? Kruidnoten of pepernoten? Of misschien wel geen van beide en ga je voor marsepein of speculaasbrokken. Zelf kies ik voor kruidnoten, vind ik toch het allerlekkerst.
Hierbij mijn recept voor een grote zak kruidnoten. Wel een kleine waarschuwing: ze zijn gevaarlijk lekker!
En als je toch in de Sinterklaas bak sfeer bent, maak ook eens gevuld speculaas.
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram boter
- 125 g bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- 1 el speculaaskruiden
- 1 zakje vanillesuiker
- Kneed alle ingrediënten tot een mooie bal deeg
- Zet een uur in de koelkast
- Draai mooie balletjes van het deeg
- Zet ongeveer 20-25 minuten in de oven op 170 graden
- De kruidnoten zijn klaar als ze knapperig en hard zijn
Geef een reactie