Zelf pannenkoeken maken – pannenkoeken recept
Pannenkoeken maak je met meel, melk en eieren
Gemixt in een kom
Beslag in de pan
Pannenkoek is klaar
Pannenkoeken recept om zelf te maken
- 500 ml halfvolle melk
- 250 gram bloem
- 2 eieren
- Klont boter
- Mix de melk met de (gezeefde) bloem en eieren tot een glad beslag
- Smelt de boter in een koekenpan en schep met een grote soeplepel het beslag in de pan
- Laat het beslag uitvloeien tot ronde pannenkoek
- Draai de pannenkoek pas om als er belletjes in het beslag ontstaan en de randen beginnen op te krullen
- Dat is circa na 2 a 3 minuten (check of de bovenkant droog is en draai dan om)
- Bak ook de andere kant van de pannenkoek goudbruin
- Leg de pannenkoek op een verwarmd bord en dek af met aluminiumfolie
- Herhaal dit tot al het beslag op is
Pannenkoeken kunnen altijd
Laten we het eens over pannenkoeken hebben. Eerlijk is eerlijk, wie houdt er nu niet van een lekkere pannenkoek. Ik moet jullie bekennen dat ik er lichtelijk verslaafd aan ben geraakt. Mijn motto is dan ook: een week geen pannenkoeken is een week niet geleefd.
Het rare is dat ik als kind deze oerHollandse lekkernij echt niet kon waarderen. Samen met patat stond de pannenkoek op de zwarte lijst. Je snapt wel dat menig kinderfeestje qua eten mij niet kon bekoren. Gelukkig ontgroeide mijn smaakpapillen deze pannenkoekenhaat periode en werd ik er later dol op.
Ik smeekte mijn ouders dan ook vaak of we alsjeblieft weer naar dat leuke pannenkoekententje konden gaan. Ik nam dan standaard altijd ham met appel. Toen was ik vast al culinair aangelegd, want deze combinatie stond bij geen enkel pannenkoekrestaurant op de kaart.
Het geheim van appelmoes
De ham heb ik tegenwoordig vervangen door kaas. En de appel door… Appelmoes! Ja, je leest het goed! Pannenkoeken met kaas en daarop een laag appelmoes zouden werkelijk waar mijn laatste avondmaal zijn. Appelmoes maakt het geheel namelijk lekker smeuïg en zacht. Jullie moeten het echt een keer proberen. Ik heb zelfs meneer CurlsCulinair overgehaald.
Voor wie het trouwens wil weten. Hij neemt altijd eerst een pannenkoek met spek, kaas en stroop en daarna een pannenkoek met aardbeienjam. De appelmoes eet hij daarbij, want van een traditie afwijken is geen sprake
Hartige pannenkoeken of liever zoet?
Nu zijn er natuurlijk tal van varianten en smaken te bedenken. Alles mag en alles kan. Je kunt bijvoorbeeld een hartige pannenkoek maken met spinazie en geitenkaas. Of kipfilet met stukjes rode paprika, mais en ui en geraspte kaas. Dan krijg je een Mexicaanse pannenkoek. Er bestaan shoarma pannenkoeken met knoflooksaus, gehakt pannenkoeken met champignons of zelfs met gerookte zalm en crème frais. Lijkt jullie dat wat of gaan jullie liever voor zoet beleg?
Zelf houd ik dus niet van stroop, jam of suiker op mijn pannenkoek. Ook niet met ijs en slagroom. Deze laatste variant doet het wel goed als dessert met wat warme kersen erbij. Ook geflambeerde ananas met een dot ijs en room is bij veel mensen favoriet als afsluiter van de maaltijd. De klassieker onder de zoete pannenkoek is natuurlijk de variant met poedersuiker. Lekker veel zodat je de pannenkoek bijna niet meer ziet. En dan er ook nog eens een halve liter stroop op knallen. Lekker doen als je daar zin in hebt. Het is tenslotte feest als dit gerecht op tafel staat!
Varieer met meel
Natuurlijk staan pannenkoeken niet numero uno als het om een gezonde maaltijd gaat. Toch kun je ‘m best een gezonde twist geven. Gebruik bijvoorbeeld volkorenmeel in plaats van bloem. Magere melk in plaats van halfvolle of volle melk. Of laat de melk helemaal weg en maak een beslag van ei, meel en water. Voor een glutenvrije pannenkoek vervang je de bloem door glutenvrij meel of boekweitmeel.
Ken je die American pancakes? Die zijn klein en luchtig en worden vaak met bosbessen geserveerd als ontbijt geserveerd. Het geheim van de luchtigheid is zelfrijzend bakmeel. Als je de bloem in het recept vervangt door zelfrijzend bakmeel krijg je heerlijke fluffy pannenkoeken. Ideaal voor een luie zondagmorgen.
Allemaal massaal dus aan de pannenkoek! Het bovenstaande basisrecept is voor vier personen, dus halveer de ingrediënten voor twee personen. En maak je pannenkoeken voor een persoon dan halveer je nog steeds het basisrecept en heb je nog fijn een pannenkoek over. Lekker om mee te nemen als lunch. Of ontbijt, kan natuurlijk ook.