Ode aan de Chinees
In mijn meisjestijd, en dan praat ik toch wel over dertig jaar geleden, was uit eten gaan nog echt een luxe. Ons dorp telde twee supermarkten, een snackbar voor de lokale hangjongeren en de afhaalchinees. En zo heel af en toe op zondag als mijn moeder de aardappels, groente en vlees spuugzat was, trok mijn vader de stoute schoenen aan en riep dan baldadig: “We gaan naar de Chinees.” Samen stapten we dan de wagen in en togen we naar het winkelcentrum. Eenmaal binnen pakte ik de lange roze menukaart en deed net alsof ik niet wist wat we gingen bestellen. Net zoals alle voorgaande keren zou mijn vader om een portie babi pangang met nasi en twee kleffe loempia’s met vooruit, een extra portie kroepoek vragen. Nog na gniffelend om de ‘sambal elbij’ reden we dan met de warme witte plastic zak op schoot weer huiswaarts, ons verheugend op het feestmaal dat ons te wachten stond. Tegenwoordig heeft de Chinees het zwaar tussen het Mekka van ‘buitenlands’ eten. Babi pangang staat op de zwarte lijst en je pleegt bijna een culinaire misdaad als je in een vlaag van nostalgie voorstelt naar de Chinees te gaan. Daarom als ode aan de Chinese keuken deze homemade gestoomde bapao’s gevuld met kip. Je kunt ze natuurlijk ook vullen met vlees, vis of groenten. Geen culinair hoogstandje, wel gewoon lekke(l)r.
- 1 zakje gist
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 375 gram patentbloem
- 175 gram lauwwarm water
- 1 fijngesnipperd uitje
- 250 gram kipfilet
- 1 lenteui
- Hoisinsaus
- Chilisaus
- Roer de gist door het water in een grote kom en voeg vervolgens de suiker en de olie toe.
- Roer door tot alles goed is gemengd en voeg het natte mengsel bij de bloem.
- Kneed vervolgens het deeg tot een stevige bal en leg deze terug in de kom.
- Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige theedoeken laat het deeg circa drie uur rijzen.
- Fruit de ui in een koekenpan en bak hierin de kipfilet lekker knapperig bruin.
- Pluk de kipfilet uit elkaar en verdeel in twee delen.
- Laat de vulling volledig afkoelen en meng dan door het ene deel hoisinsaus naar smaak en door het andere deel de chilisaus.
- Schep goed door elkaar.
- Vorm balletjes van het bapaodeeg en rol deze uit tot een rondje plak.
- Schep de vulling in het midden van het deeg en vouw de broodjes goed dicht.
- Stoom de bapao in een stoommand boven een pan met zacht kokend water in 20 minuten klaar.
Geef een reactie