Voelsprieten
De man des huizes CurlsCulinair houdt van vlees. Daar, ik heb het gezegd. Af en toe zwemt er nog wel een visje voorbij en ook over een broodje falafel is meneer best te spreken. Daar ligt het niet aan. Maar stiekem zou hij het liefst elke dag een lekkere sappige biefstuk op zijn bord zien verschijnen. Maar omdat deze blog dan wel heel eentonig zou worden, geeft het mij een goed excuus om eens de culinaire voelsprieten uit te slaan en burgers te maken van biet met fetakaas. En da’s helemaal zo gek nog niet. De Nederlandse horeca richt zich immers steeds meer op vergeten groenten en de vegetarische of zelfs veganistische medemens. Niven Kunz van sterrenrestaurant Niven organiseerde vorig jaar een pop up restaurant waarin groenten de hoofdrol speelden in het tien gangen menu. En geïnspireerd door zijn mini-hamburgers op basis van tomaat heb ik onderstaand recept gemaakt, gezien op de blog van www.yellowlemontreeblog.com. Biet is the new meat!
- 2 rauwe bieten
- 100 gram havermout
- 1 rode ui fijngehakt
- 100 gram feta of geitenkaas
- 2 knoflookteentjes
- 1 ei
- 1 tl olijfolie
- 1 el oregano
- 200 ml Griekse yoghurt
- Halve komkommer
- versgemalen peper en zout
- 4 grote of 8 kleine broodbollen naar keuze
- Rasp de rauwe bietjes boven een grote kom fijn
- Hak 1 teen knoflook en de rode ui met de hand of met behulp van een keukenmachine heel fijn
- Voeg toe aan de rode bietjes
- Voeg Havermout toe
- Voeg de verkruimelde feta of geitenkaas toe
- Breek het ei boven de kom
- Voeg oregano, peper en zout naar smaak toe
- Kneed het mengsel met beide handen tot een samenhangend geheel
- Laat het nu een half uurtje rusten zodat het aan elkaar blijft plakken
- Rasp de komkommer voor de tzatziki boven een andere kom
- Voeg de Griekse yoghurt toe
- Knijp er een teentje knoflook boven uit
- Roer goed door elkaar en voeg zout en peper toe
- Vorm na een half uur vier grote burgers of acht kleine burgers van het mengsel
- Verhit een klein beetje olijfolie in anti aanbak pan
- Bak de burgers circa vijf minuten per kant tot ze mooi lichtbruin kleuren
- Leg de burgers op een lekkere broodbol naar keuze
- Met sla bedekken en tzatziki op de bietenburgers lepelen
henny
Met dit verassende vegatarische recept veel lof en succes geboekt bij mijn gasten. We hebben heerlijk gegeten van deze bietenburgers!