
Bresaola
Dit gerecht kun je heerlijk als voorgerecht opdienen en is net effe wat luxer dan de ‘gewone’ carpaccio zoals wij ‘m kennen. En daarmee bedoel ik de traditionele carpaccio van ossenhaas met rucola en parmezaan.
Wat is bresaola?
Deze carpaccio (wat in feite dungesneden betekent) is gemaakt van bresaola. Bresaola is een Noord-Italiaanse specialiteit van gezouten vlees dat maandenlang wordt gedroogd, waardoor het een enorm rijke smaak krijgt. De manier van zouten en drogen is gelijk aan die van salami, maar bij bresaola wordt in plaats van gekruid gehakt een heel stuk vlees gebruikt. Je zou denken dat het magere vlees na drogen misschien taai wordt, maar bresaola blijft juist heerlijk mals. Klinkt je toch als muziek in de oren?
Hoge kwaliteit
Ik kocht verder ook een mooie bol mozzarella en gebruik hier een balsamicoazijn van hoge kwaliteit. Ik zweer het jullie dat is echt de investering waard. Ga eens naar een Italiaanse levensmiddelenwinkel en koop zo’n flesje stroperige azijn. Kost inderdaad wel iets meer, maar de smaak is intens lekker. Veder heb je in dit gerecht weinig anders meer nodig. Eet ze!
Mocht je nu niet aan bresaola kunnen komen, dan kun je ook rookvlees gebruiken. Dit recept met rolletjes van bresaola gevuld met ricotta is ook too die for. Of maak eens witlof uit de oven met rookvlees. Eens wat anders dan met ham!
- 80 gram bresaola
- ½ bol mozzarella
- Handvol rucola
- Scheutje balsamicoazijn
- Verdeel de bresaolo over een mooi groot bord
- Scheur de mozzarella in stukken
- Meng de rucola met de balsamicoazijn
- Verdeel de mozzarella en rucola over de bresaolo
Geef een antwoord