Dag geen knoflook…
Hebben jullie wel eens van Bresaola gehoord? Het Italiaanse dungesneden rundvlees? Nee? Hier dan even een korte beschrijving. Scheelt je weer een klik naar Wikipedia. Bresaola is genoemd naar een plaatsje in de Valtellinastreek in de provincie Lombardije (tegen de Zwitserse grens aan). Het rundvlees wordt ambachtelijk gezout met zeezout en natuurlijk gerijpt. Daardoor smaakt het vlees zacht en licht ziltig. Ik vind het qua looks en structuur wel wat op carpaccio vlees lijken. Dat zou je in dit gerecht ook goed kunnen gebruiken in plaats van van de bresaola. Of neem gewoon een paar plakken rookvlees. Dit is een prima vervanging als je wat minder te besteden hebt in de supermarkt. En omdat ik als motto heb: een dag geen knoflook is een dag niet gekookt, maakte ik een knoflookolie voor erbij. Geurt heerlijk in de keuken. En je kunt het wel een maand lang bewaren dus eigenlijk kun je best wat meer maken. Dat ga ik volgende keer zeker doen. Je kunt dit gerecht dus al van te voren maken dus geen last minute gevalletje van stress. Ik maakte drie rolletjes per persoon als voorgerecht, maar je kunt ook een rol op een mooie lepel draperen en als amuse presenteren.
- 12 plakken bresaola (of carpaccio of rookvlees)
- 200 ml olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 200 g ricotta
- 50 g rucola
- Sap en rasp van een ½ citroen
- Handvol pompoenpitten
- Verwarm de olijfolie met de gepelde knoflooktenen 10 min op laag vuur
- Laat de knoflookolie afkoelen
- Rasp de schil van een halve citroen
- Meng de ricotta in een schaal met wat zout, versgemalen peper en de citroenschil
- Schep op elk plakje bresaola een lepel ricotta, leg er wat blaadjes rucola op en rol de bresaola voorzichtig op
- Leg de rolletjes naast elkaar in een schaal
- Schenk de knoflookolie over de bresaolarolletjes en knijp er wat citroensap over uit
- Bestrooi met zout en versgemalen zwarte peper
- Dek de schaal af met aluminiumfolie
- Laat 1 uur in de koelkast marineren
- Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan knapperig
- Leg 3 rolletjes op elk bord
- Giet de knoflookolie die in de schaal is achtergebleven over de rolletjes
- Strooi op elk bord wat pompoenpitten
Chantal
Krijg spontaan trek ?!
Yvette Jaarsma
Haha, het is dan ook een erg lekker gerecht! Moet je ook eens proberen!