Koekenbakker
Ik ben niet zo thuis in de patisserie. Ik kan met bewondering naar de kandidaten van Heel Holland Bakt kijken die schijnbaar moeiteloos de mooiste creaties uit hun mouw schudden. De deelnemers aan Masterchef zijn ook al zo knap met desserts. Koekjes bakken of taarten fabriceren, ze hebben allemaal een schat aan recepten in hun hoofd. Als je mij vraagt om right here, right now een trommel vol koekjes te maken, kijk ik je glazig aan. Natuurlijk weet ik wel dat een fatsoenlijk koekje meel, boter, suiker en eieren bevat. Maar hoeveel gram van alles, ik zou het niet weten. Toen ik op dit recept van coquille op hazelnootkoekje stuitte kon ik er niet meer omheen. In dit gerecht koos ik om de suiker in de koekjes weg te laten voor een hartig effect. Dus het is geen recept voor het traditionele koekje bij de thee, maar heerlijk als voorgerecht of amuse met de gebakken coquilles, gember en limoen. Ik heb de smaak van het bakken te pakken dus kom maar snel op de thee. Krijg je er een gebakken koekje bij.
- 50 g hazelnoten
- 125 g volkorenmeel
- 80 g koude roomboter, in blokjes
- 1 ei
- Zout
- Peper
- Handvol bloem
- 1 el olijfolie
- 8 coquilles
- 1.6 cm verse gemberwortel, geschild, in flinterdunne reepjes
- Sap van een halve limoen
- Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine tot meel
- Voeg het ei, het volkorenmeel, boter een snuf zout en een mespunt peper toe
- Mix alles tot een deegbal
- Wikkel het deeg in plastic folie en zet een uur in de koelkast
- Bestuif het aanrecht met bloem
- Rol het deeg uit tot een dunne lap
- Steek er met behulp van een steekvorm of glas rondjes uit van ongeveer 7 cm in omvang tot al het deeg op is (ongeveer 16 koekjes dus je houdt nog 8 koekjes over)
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet in het midden van de oven
- Bak 15 minuten
- Haal ze uit de oven en laat afkoelen op de plaat
- Leg ze dan in een trommel of vershouddoos
- Verwarm 2 el olijfolie en 2 el boter in een koekenpan
- Bak de coquilles 1.5 minuten per kant
- Leg ze op een bord en dek losjes af met aluminiumfolie
- Bak de gember in het achtergebleven bakvet in 1 minuut goudbruin
- Leg 1 coquille op een koekje
- Leg op elke coquille wat gember
- Besprenkel het geheel met limoensap
Geef een reactie