Toevalstreffer
Soms heb je van die toevalstreffers die verbazend goed uitpakken. Dat had ik met deze forelmousse verpakt in komkommerlinten. Ik wilde in eerste instantie heel culinair verantwoordelijk een sushi van komkommergelei met gerookte forel maken, maar wat ik ook probeerde… Laten we zo zeggen, het leek in de verste verte niet op een stuk sushi. Ik pakte daarom in uiterste wanhoop – of was het eerder frustratie – de staafmixer en pureerde de forel kort, maar krachtig tot pulp. Beetje Griekse yoghurt, citroensap, zout en peper erbij en een heerlijke mousse was geboren. Maar ik had natuurlijk ook nog de komkommer die daar in stukken gehakt op het aanrecht lagen, alsof Dexter himself zijn werkkamer in mijn keuken had opgezet. Dus kaasschaaf uit de la en schaven maar. Mooie lange linten die je goed kunt ombuigen. Bakje bekleden met plastic folie en de linten erover heen hangen. Mousse in de bakjes scheppen en de komkommerlinten over de mousse vouwen zodat het pakketje mooi afgesloten is. De folie knoop je dicht en daarna minimaal twee uur opstijven in de koelkast. Bij serveren de bakjes omdraaien en de folie verwijderen. Leuk het op met beetje namaak kaviaar en knoop er twee stengels bieslook overheen voor het cadeau effect. Lekker als voor- of tussengerecht.
- 1 komkommer
- 200 gram gerookte forel
- 150 gram Griekse yoghurt
- Citroensap
- Kaviaar
- 8 stengels Bieslook
- Zout en Peper
- Huishoudfolie
- Doe de forel samen met de yoghurt en de citroensap in de keukenmachine (of in de blender)
- Pureer het geheel tot een samenhangend mengsel
- Voeg naar smaak peper en zout toe
- Snijd de komkommer in lange linten
- Zet vier kleine bakjes klaar met een diameter van circa 15 centimeter
- Hang huishoudfolie in de bakjes
- Leg kruislings 2 komkommerlinten in het bakje en laat een deel uitsteken
- Vul het bakje met de forelmousse
- Vouw de pakketjes dicht met de komkommer
- Knoop de folie dicht
- Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast
- Leg kruislings de bieslookstengels klaar op een bord (2 per bord)
- Haal het pakketje uit de folie en verpak in de bieslookstengels
- Garneer het gerecht met kaviaar
Marin
Ja, deze kennen we. Kerst 2013 kregen wij deze geserveerd als voorgerecht uit de eerste hand.
Alsof er een engeltje… ! We kijken weer uit naar de volgende kerst. Of, misschien wel eerder 😉
Dan zal ik mam nog eens vragen naar het geheim van haar stoofpotje 🙂
Yvette Jaarsma
Dank je wel!! Ik ga weer iets nieuws voor de volgende kerst verzinnen, haha. Maar dit is ook lekker in de zomer;-). X