Streetfoodserie deel 5
Weet je wat je moet doen als je in Antwerpen bent? Een fiets huren die je van het ene punt naar het andere brengt. Overal zijn er van die stallingen waar je de fiets terug kunt zetten of uiteraard op kunt halen. En als je dan binnen 30 minuten op de plaats van bestemming bent dan kost het je niks. Wij zuunige Hollanders fietsen ons dus de pleuris, dat begrijp je wel. Met vrienden fietste ik door de stad op zoek naar een leuk restaurant waar ze naar eigen zeggen de lekkerste garnalenkroketten serveren. Het restaurant heet Byciclette (Update: Sinds begin 2015 Francesco & Julia). En nee, dat heb ik niet verzonnen om het verhaal op te leuken. De garnalenkroket was inderdaad erg goed. Eenmaal thuis een dappere poging gedaan met overheerlijke zelfgemaakte mayonaise. De schuur stonk als een bunzing naar frituurvet, maar lekker waren ze!
- 200 gram Hollandse garnalen
- 150 ml gevogeltefond
- 1 ei
- 2 sjalotjes
- 30 gram bloem
- 25 gram boter
- Paneermeel
- Peper
- Zout
- Hak de sjalotjes heel fijn
- Smelt de boter in een steelpan
- Fruit de uitjes in drie minuten glazig
- Voeg de bloem toe en klop goed met een garde tot de bloem van de bodem loslaat
- Voeg de helft van de gevogeltefond toe
- Klop tot een saus
- Voeg dan de andere helft toe samen met de garnalen
- Breng aan de kook
- Zet dan het vuur zacht en laat vijf minuten pruttelen
- Smeer de ragout uit op een bord
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur
- Zet dan 1 uur in de koelkast
- Klop het ei los
- Strooi paneermeel op een bord
- Vorm van de opgesteven ragout 8 kleine balletjes
- Maak van de balletjes kleine rolletjes in de vorm van een kroket
- Haal die door de bloem dan door het ei en als laatst door de paneermeel
- Stel de frituurpan in op 180 graden
- Frituur de kroketten 5 minuten totdat ze goudbruin zijn
- Lekker met mayonaise
Geef een reactie