Ei op chic
Menig topkok heeft nog steeds een heilig ontzag voor dit staaltje van kookkunst. Ik heb het hier over het pocheren van een ei. Ik moet jullie bekennen dat ik ook nog met mixed feelings de keuken in ga om een perfect gepocheerd eitje klaar te maken. Het is al menig maal voorgekomen dat ik hopeloos faalde en bleef zitten met een restje eiwit en gestolde dooier. De truc zit ‘m als eerste in de versheid van het ei. Die moet dus kakelvers zijn. Liefst dezelfde dag nog uit de kippenkont geperst. Verder is het belangrijk dat je azijn bij het kookwater voegt en een bakje lauwwarm water klaarzet. Het vergt wat oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, wil je niet meer zo’n ordinair gekookt eitje. Voortaan eet jij je ei op chic!
- 2 verse eieren
- Scheut witte wijnazijn
- Kom lauwwarm water
- Steelpan
- Schuimspaan
- Breng in de steelpan water met een scheut azijn aan de kook
- Draai het vuur dan gelijk laag en roer met een lepel in het midden zodat er een draaikolk ontstaat
- Breek nu het ei in het midden van de draaikolk en vouw eventueel het eiwit wat samen tot een bal
- Kook circa 4 minuten
- Schep met schuimspaan uit het water en laat in het bakje met lauwwarm water glijden
- Pocheer op deze manier nog een ei
- Mocht je meerdere eieren willen bereiden zet dan telkens een ander kommetje klaar
- Lekker met salade van gestoofde sla met geraspte Parmezaanse kaas
Geef een reactie