Spattend glazuur
Sint is weer in het land en dat betekent dat alle kinderen weer hun schoen mogen zetten. Als ie op 6 december weer in z’n boot naar Spanje vertrekt dan breekt voor de tandartsen hun meest lucratieve maand van het jaar aan. Al die kids hebben zich immers het schompes aan suikergoed en chocola gegeten. Als je alleen al naar het mierzoete borstplaat kijkt dan spat het glazuur spontaan van je tanden af. Maar goed, lekker is het natuurlijk wel. Zelf ben ik niet zo’n zoetekauw as you all know, maar ik ben wel dol op vanille. Vanillevla, ijs of milkshake, ik lust het allemaal. Maar wist je dat je ook hartige gerechten met vanille kunt maken? Nee? Jawel hoor. Voor dit gerecht van peer met Serranoham en pompoenpitten maakte ik namelijk een dressing op basis van vanille. Een mix van zoet, zout en zuur is het resultaat. Krijg je naast je dieet van snoep en pepernoten toch nog wat groenvoer en fruit naar binnen. Hebben die tandartsen misschien toch een klantje minder dit jaar.
- 2 rijpe peren
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 ml droge witte wijn
- 2 el ahornsiroop of honing
- 3 el witte balsamico azijn
- 8 plakken serranoham of als alternatief rookvlees
- Sap en rasp van 1 citroen
- 100 gram veldsla
- Handvol pompoenpitten
- Snijd een stuk schil van 3 cm van de citroen
- Pers de citroen uit
- Breng het sap en het stuk schil van de citroen met de wijn, vanillesuiker en de ahornsiroop aan de kook
- Schil de peren en snijd ze in vieren
- Verwijder de klokhuizen
- Snijd de parten peer in de lengte door
- Stoof de peren afgedekt in circa drie minuten op laag vuur in het kokende vocht tot ze beetgaar zijn
- Neem de parten peer met schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken
- Meet 100 ml van het kookvocht af en roer er de balsamico doorheen
- Breng op smaak met peper en zout en klop de olijfolie erdoorheen
- Verdeel de veldsla over vier borden en hussel de dressing erdoor
- Snijd de ham doormidden zodat je 16 plakken krijgt
- Wikkel om elke part peer een plak ham
- Leg de peren op de sla
- Bestrooi met pompoenpitten
Geef een reactie