Karamel
Hebben jullie wel eens karamel gemaakt? En dan bedoel ik niet in een recept zoals gekarameliseerde appeltjes, maar echt karamel van gesmolten suiker. Ik wilde het eens proberen, want het leek me lekker bij eend en geitenkaas en uiteraard bij de oude vertrouwde appel. De eerste poging ging best redelijk, alleen werd de karamel te donker en dus bitter. Dat kom beter. Ik bikte de hard geworden massa uit de pan. Tip van mij voor jou: heet water doet de karamel weer smelten en dan krijg je de pan gemakkelijk schoon. Poging twee ging beter, alhoewel ik nog niet helemaal tevreden was. Te weinig suiker dus niet genoeg karamel. En als ik iets in m’n kop heb dan zit het niet ergens anders dus poging nummer drie kon niet uitblijven. En dat driemaal scheepsrecht is bewees ook deze derde poging. De karamel was lichtbruin van kleur en had een mooie dikte. Een decoratief rondje maak je met een vork. De eerste is effe oefenen, maar dan is het een piece of cake. De hartige smaak van de gerookte eendenborst en de iets zoete smaak van de geitenkaas past goed bij dit suikerbommetje. En de appel maakt het weer fris. En mocht je karamel overhebben, dan kun je het opnieuw verwarmen en schenken over een bol roomijs.
- 2 pakjes gerookte eendenborst (AH)
- 200 gram zachte geitenkaas
- 2 kleine appels
- Sap van halve citroen
- Handje walnoten
- 2 el balsamicoazijn
- Peper
- Zout
- 100 gram suiker
- 2 el water
- Doe de suiker met 2 eetlepels water in een steelpan
- Zet de pan op middelhoog vuur
- Laat de suiker zachtjes smelten
- Draai de pan een beetje rond, maar roer niet in de pan
- De suiker gaat dan karameliseren en dan krijg je klontjes
- Regelmatig de pan een beetje draaien/schudden tot de suiker goed opgelost
- Laat het mengsel zachtjes koken/borrelen
- Langzaam wordt de karamel nu bruin
- Pas op dat het vuur niet te hoog staat en de karamel te donker word, dan word deze erg bitter
- Als de karamel lichtbruin is zet dan het vuur uit
- Leg een vel bakpapier klaar
- Laat de karamel iets afkoelen en roer door met een lepel
- Leg 1 eetlepel karamel op het bakpapier en strijk met een vork uit tot een decoratief rondje
- Maak er zo nog 3
- Rol een stuk plastic folie uit
- Leg de plakjes eendenborstfilet van 1 pakje dakpansgewijs in twee rijen op de folie
- Verdeel er 100 gram geitenkaas over en druk goed aan (ik heb er een stuk aluminiumfolie overheen gelegd en er met een deegroller overheen gerold)
- Snijd de appel in kleine miniblokjes
- Meng met het citroensap, beetje zout en peper
- Verdeel de helft van de appelblokjes over de geitenkaas
- Besprenkel met 1 eetlepel balsamico azijn
- Rol voorzichtig met behulp van de folie op tot een mooie rol
- Maak op dezelfde wijze nog een rol
- Laat de rollen minimaal 1 uur opstijven in de koelkast
- Snijd elke rol in 6 mooie rondjes
- Verkruimel de walnoten
- Leg op elk bord een rondje karamel, drie eendenborstfilet rondjes en strooi er wat walnoten omheen
Geef een reactie