Geroosterde tomaten met mozzarella
Dit vind ik nou zo’n typisch gerecht om lekker thuis te maken als je vrienden te eten krijgt. Bijna iedereen houdt wel van mozzarella en tomaat. Ik bestel het eigenlijk nooit in een restaurant als ze dit gerecht op de kaart hebben staan. Dat kan ik makkelijk zelf denk ik dan altijd.
Koop goede producten
En dat is natuurlijk ook zo. Je moet alleen wel echt goede producten kopen en niet van die slappe aftreksels. Investeer dus als je dat kunt in een fles goede olijfolie en balsamicoazijn. Een goede balsamiek is namelijk stroperig en dik en heeft een fluwelen zoete smaak. Niks geen waterige substantie die zelfs een beetje zurig smaakt. Dat. wil. Je. Niet. Bezoek eens een speciaalzaak en laat je adviseren. Dat geldt dus ook voor olijfolie. Olijfolie om je vlees of vis in te bakken hoeft echt niet van superieure kwaliteit te zijn. Dat is alleen maar zonde van het geld. Maar als je het zoals in dit gerecht over de salade sprenkelt dan proef je echt het verschil.
Leuk om te delen
Ik vind zelf de biologische mozzarella van de Albert Heijn het lekkerst. Zacht, romig en vol van smaak. Uiteraard kan elke andere mozzarella ook. De geroosterde tomaten geven het gerecht een zoete twist en met het zoute van de kappertjesdressing is het echt een lekker voorgerecht om met je tafelgenoot te delen.
Olijven in plaats van kappertjes
Houd jij nu niet van kappertjes? Geen nood, vervang deze dan door fijngehakte olijven. En kun je niet aan basilicum komen? Rucola sla smaakt er ook lekker bij.
Meer tomaten op tafel? Deze carpaccio van tomaat is ook heel leuk om te delen. Of maak eens een curry met tomaat en ui!
- 4 middelgrote tomaten
- 1 bol mozzarella
- 1 bakje basilicum van 15 gram
- ½ el olijfolie
- ½ el balsamico azijn
- ½ el kappertjes, fijngesneden
- 1 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- Verwarm de oven op 150 graden
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Snij de tomaten doormidden
- Leg de tomaten met de snijkant naar boven op het bakpapier en besprenkel de balsamicoazijn en olijfolie
- Bak de tomaten in circa twee uur onafgedekt tot ze zacht zijn
- Snij de mozzarella in plakken
- Verdeel de laagjes kaas, tomaten en basilicum op een schaal
- Giet de kappertjesdressing over de salade
- Doe de kappertjes, olijfolie en balsamicoazijn in een afsluitbaar potje en schud goed door elkaar
Marije
Ik heb dit gerecht gisteravond als bijgerecht bij een geroosterde biefstuk gemaakt. Wat een lekkere combinatie! Dit ga ik vaker maken.
Groet, Marije.
Yvette Jaarsma
Dank je wel Marije! Het is ook zeker een van mijn favoriete recepten!
Groet, Yvette