Net niet vegetarisch
Iedereen heeft wel eens de behoefte om ongegeneerd te zondigen. Bij voorkeur uiteraard in de privésfeer, want dan krijg je tenminste geen commentaar. Niets is erger dan een afkeurende blik terwijl je net een zak chips aan het wegkanen bent of de hele Ben & Jerry ijsbak uitlikt. Nee, nog erger is dat diegene vervolgens met een zuinig mondje een klein minibakje ijs eet of demonstratief twee chipjes wegknabbelt. Onder het mom van zie mij eens zelfbeheersing hebben.
Maar wat voor de een zondigen is, kan voor de ander heel gewoon zijn. Neem nu de boquerones in dit gerecht. Voor mij als tapaatje bij de borrel heel normaal. Maar voor mijn uit principe vegetarische vriendin, de ultieme guilty pleasure. Ze geeft zoveel om dieren dat ze geen vlees of vis eet. Maar eenmaal per jaar rond haar verjaardag zijn deze zure ansjovissen niet te weerstaan. Dan deel ik met haar een bakje bij de tapasbar terwijl we proosten op de gezondheid. Daarom een gerechtje ter variatie. Zondigen of niet, gezond is het in elk geval wel.
- 20 boquerones (ansjovis in zuur)
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- 2 witte boterhammen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 3 el olijfolie
- 1 tl sherry
- 1 tl azijn
- Paar blaadjes basilicum
- Verwarm de oven op 180 graden
- Leg de sneetjes brood op een ovenrooster
- Rooster ze 10 minuten en draai halverwege om
- Maak er met je handen broodkruim van
- Doe een scheutje olijfolie in een steelpan en bak de knoflook circa twee minuten (let op dat de knoflook niet verbrand)
- Voeg het broodkruim toe en schep voortdurend om totdat het een mooie goudbruine kleur heeft
- Breng op smaak met een snuf peper en zout
- Snijd de tomaten in dunnen plakken
- Pel de sjalot en snijd in dunne ringen
- Meng de olie met de azijn en sherry
- Maak op vier borden torentjes van om en om de tomaat en de boquerones
- Strooi tussen elke laag wat broodkruim en sjalot
- Sluit af met een boquerone en bestrooi met sjalot, basilicum en broodkruim
- Bedruppel elk torentje met de olijfolie/sherry/azijn marinade
Geef een reactie