Prikkelbaar
“Je gaat ze zelf maar plukken hoor,” riep mijn liefde verschrikt uit toen hij hoorde wat er vanavond op het menu stond. Deze prikkelbare planten domineren namelijk wederom zeer overtuigend onze tuin. Het is de plaag van elk spelend kind en de ergernis van elke verwoede hobbyist met groene vingers. Ik heb het hier over de Urtica dioica. In de volksmond ook wel brandnetel genoemd. De plant was vroeger een echte multitasker en werd voor veel doeleinden gebruikt. Er werden stoffen van geweven en in het sprookje over de elf zwanen van Hans Christian Andersen moest de prinses elf mantels van brandnetels maken voor zonsopgang. Wat moet dat arme kind pijn aan haar handen hebben gehad. Wat je al niet over moet hebben voor de liefde. Anno 2016 trek ik gewoon een paar handschoenen aan als ik de brandnetels te lijf ga, dus geen blaren voor mij. Pas na de volle tien minuten koken, zijn de stoffen die de brandende pijn en blaasjes veroorzaken hun werking helemaal verloren. Maak daarom niet halverwege de bereiding de vergissing om alvast even te proeven. Ik aanvaard namelijk geen enkele aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen van het eten van deze soep. Eet smakelijk!
- 1 vergiet vol met brandnetelblaadjes
- 500 ml groentenbouillon
- 1 ui, grof gehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 wortels, geschilde en in stukken gesneden
- Zout
- Peper
- Pluk de brandnetelblaadjes uit eigen tuin met handschoenen aan
- Pluk alleen de blaadjes en niet de stelen
- Was de brandnetelblaadjes grondig en laat ze uitlekken in het vergiet
- Giet een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook in vijf minuten glazig
- Voeg de wortel en brandnetels toe
- Voeg ook de groentenbouillon toe en breng aan de kook
- Laat de soep dan twintig minuten zachtjes pruttelen
- Voeg zout en peper naar smaak toe en pureer alles met een staafmixer tot gladde soep
- Haal eventueel nog door een zeef als je van een hele gladde soep houdt
- Lekker met toast met gegrilde kaas uit de oven
Geef een antwoord