Hartig in plaats van zoet
Hartige taarten zijn bij de meesten onder ons vast bekend. Deze taarten worden ook wel quiches genoemd. Het leuke van een hartige taart is dat je naar hartelust kunt experimenteren met ingrediënten. Heb je nog wat groenten van de vorige dag over, prima. Een kontje kaas of een restje ham? Het kan allemaal de taart in. Taart blij en jij blij, want weggooien is immers zonde. In plaats van een taartvorm gebruikte ik mijn cakeblik voor deze variant met uien en parmezaanse kaas. Mocht je beide niet in je bezit hebben, gebruik dan een middelgrote ovenschaal. Kan net zo goed. Bak de taart, of in mijn geval de cake, circa 70 à 80 minuten. De cake is gaar als je er met een satéprikker inprikt en deze er schoon uitkomt. Elke oven werkt anders, dus na 70 minuten even checken. Lekker als voorgerecht met een salade of als borrelhapje. Snij de plakjes dan doormidden en serveer bij een goed glas wijn of koud biertje.
Voor de zoetekauwen onder ons is dit cake recept met snickers meer geschikt. Maar pas op, de snickerscake is verslavend lekker.
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- 125 ml karnemelk
- 3 el gedroogde oregano
- 50 gram boter, gesmolten
- 200 gram uien, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 gram parmezaanse kaas, geraspt
- Peper
- Zout
- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Meng het bakmeel met de eieren en 50 ml van de karnemelk tot een dik beslag
- Roer de rest van de karnemelk erdoor
- Voeg de oregano en de iets afgekoelde boter, uien, kaas en knoflook toe en meng goed door elkaar
- Breng op smaak met zout en peper
- Het moet een dik schepbaar beslag zijn
- Schep het beslag in een cakevorm of ovenschaal van 1 liter
- Bak de cake 70-80 minuten in het midden van de oven en verlaag de temperatuur na 10 minuten naar 180 graden
- Een satéprikker die je er in het midden insteekt, moet er droog uitkomen
- Stort de uien/kaas voorzichtig op een bord en laat iets afkoelen
Geef een reactie