Stressvrij een moeilijke saus
De Hollandaise saus is de nachtmerrie van elke amateurkok. Zelfs professionals zweten af en toe nog peentjes als ze deze saus moeten bereiden. Net als de Bearnaise variant een van de lastigste sauzen om te koken. Dat komt door het gebruik van eieren en boter en als je effe niet oplet dan heb je een geschifte saus of een mislukte omelet.
Ook ik heb een haat/liefde verhouding met de Hollandaise saus. De ene avond heb ik een juweel van een gladde fluwelige saus te pakken, terwijl ik de andere avond naar een zielig papje van gesmolten boter kijk. Vooral als je gasten krijgt wil ik geen stress in de keuken en deze saus geeft normaliter 100% garantie op paniek. Helaas kan ik een klassieke Hollandaise niet van te voren maken en opwarmen, want dan gaat ie geheid in de schift. Maar, wees gerust, ik heb eindelijk de oplossing. Maak gebruik van een keukenmachine en bewaar de saus in een schone thermoskan. Wel effe goed omspoelen, want je wil geen koffie- of theelucht aan je Hollandaise saus. Maak de saus gewoon relaxed ’s middags en houd ‘m warm in de thermoskan.
Hoef je op het moment suprême tenminste niet met rood verhit stresshoofd het gerecht op te dienen.
Lekker met vlees, asperges, gepocheerd ei (Egg Benedict), zalm, tja, waarbij eigenlijk niet?
- 110 gram boter
- 1 el citroensap
- 1 el witte wijnazijn
- 2 eierdooiers
- Peper
- Zout
- 12 mooie ronde plakken carpaccio
- 2 handen verse fijngesneden spinazie
- 2 handen geraspte oude kaas
- 1 ciabatta
- 100 gram groene aspergetips
- Doe de eierdooiers in een keukenmachine samen met wat peper en zout
- Giet het citroensap en de witte wijnazijn in een steelpan en verwarm totdat het begint te bruisen (circa twee minuten)
- Giet bij de eierdooiers in de keukenmachine
- Laat de machine 30 seconden draaien zodat alles goed gemengd is
- Smelt de boter op laag vuur in de steelpan
- Zet de keukenmachine weer aan en giet drupje voor drupje de gesmolten boter in de machine
- Ga zo door tot alle boter is opgenomen
- Laat dan nog 1 minuut draaien en schenk de romige saus in een thermoskan of dien gelijk op
- Verwarm de oven op 180 graden
- Snij de ciabatta in 12 stukken
- Bedruppel elke plak met wat olijfolie
- Rooster de plakken in 5 tot 10 minuten knapperig
- Kook de asperges in 3 minuten gaar en giet het water af
- Spoel om met koud water om het kookproces te stoppen
- Leg op elke plak carpaccio wat spinazie en geraspte kaas en rol voorzichtig op
- Leg op ieder bord drie crostini's en leg op iedere crostini wat asperges
- Leg daarop het carpaccio rolletje
- Giet de Hollandaise saus er over heen
Geef een reactie