Gaan we ontbijten of zitten we aan het avondmaal?
Iedereen kent wel een klassieker in de keuken die altijd bij jong en oud in de smaak valt. Denk bijvoorbeeld aan een beef Wellington, salade geitenkaas met honing, appeltaart met een dot slagroom en de salade caprese. Die laatste is een all time favoriet in de Italiaanse keuken en zal op geen enkele menukaart in een Italiaans restaurant ontbreken. Eigenlijk is het een ontzettend simpel gerecht. Schik een paar in plakken gesneden tomaat op een bord en voeg daar een gescheurde bol mozzarella aan toe. Dat scheuren is belangrijk, want dan ziet het er zo lekker authentiek uit. Beetje basilicum erbij en finito, de klassieker kan op tafel. En weet je wat dus ook gelijk zo funest is aan een golden oldie… Juist omdat de smaken zo goed op elkaar aansluiten, moet je er niets aan willen veranderen. Maar ja, eigenwijs als ik ben moest ik toch effe schoppen tegen dit heilige huisje. Ik besloot een caprese en cocotte te maken. Dus een bakje met tomaat, mozzarella, basilicum en ei en dan in de oven. Tja, ik was gewaarschuwd. Niet dat het onappetijtelijk was, integendeel. Het zou aan de ontbijttafel helemaal geen gek figuur slaan, want het enige wat ik proefde was ei. De mozzarella was nergens meer te bekennen. Dus lieve lezers, mocht je zin hebben in een Italiaans ontbijt, hierbij het recept.
- 4 eieren
- 1 bol mozzarella
- 16 cherrytomaten
- Bosje verse basilicumblaadjes
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Halveer de cherrytomaten en scheur de mozzarella in kleine stukjes
- Vet vier kleine ovenschaaltjes in met wat olijfolie
- Leg in elk schaaltje acht helften van de cherrytomaat en een kwart van de kleine stukjes mozzarella
- Breek boven elk bakje een ei en zorg dat de dooier heel blijft
- Bestrooi met wat peper en zout
- Leg op elk bakje drie basilicumblaadjes
- Zet de bakjes 20 minuten in de oven
- Serveer met toast of een stuk knapperig stokbrood
Geef een reactie