Volendam
Je krijgt wel eens van die presentjes waar je even aan moet wennen. En dan bedoel ik niet een wanstaltig cadeau dat je het liefst ter plekke wilt ruilen tegen iets fatsoenlijks. Niet dat dit überhaupt van toepassing is, want je hebt uiteraard met je stomme kop beleefd het bonnetje geweigerd van de gulle gever. Nee, ik heb het over cadeau’s waarbij je in actie moet komen. Een zomer geleden kreeg ik van lieve vrienden een palinglunch met foto in Volendams kostuum voor mijn verjaardag. Moet je toch effe slikken. Maar ach, die Volendammers houden wel van een glaasje, dus bij drempelvrees kwam dat vast wel goed. Man- en vrouwmoedig trokken we de stoute klompen aan. M kreeg als robuuste palingvisser een pijp in de mond en ik een groot stuk kaas in mijn handen gedrukt. Onze vrienden kwamen er met een bos tulpen en accordeon niet veel beter van af. Maar we trokken een glimlach van oor tot oor, waar de Cheshire cat uit Alice in Wonderland, jaloers op zou zijn. Het was hilarisch en het resultaat schoorsteenkrommend en kan weer van de bucket list. Je snapt dat we daarna op de Dijk een welverdiend plaatselijk bittertje gedronken hebben. Vandaag geen paling, maar forel. Lekker op z’n Hollands met appeltjes en bloemkool. Kan ook vast door de (Volendamse) beugel.
- 1 appel, in partjes gesneden
- 125 gram gerookte forel
- 1 bloemkool, in roosjes
- 3 el appelstroop
- 1 el balsamico azijn
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 1 el cress naar keuze (ik heb broccoli cress gebruikt, te koop bij grote supermarkt)
- Zout
- Peper
- Kook de bloemkoolroosjes in een laagje water in circa 15 minuten gaar
- Giet af en laat afkoelen
- Pureer met een staafmixer tot puree
- Voeg de knoflookteen en een snuf peper en zout toe en pureer nogmaals goed door
- Wrijf de puree door een zeef in een kom voor een hele zachte puree (mocht je grove puree willen, dan deze stap overslaan)
- Verwarm de oven op 180 graden
- Snijd de forel in mooie repen
- Meng de balsamico azijn met de appelstroop
- Bestrijk de forel en de appelschijven met dit mengsel
- Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier
- Zet 10 minuten in de oven tot de forel een mooi geglaceerd bruin laagje heeft gekregen
- Strijk de bloemkoolpuree uit over een bord
- Leg de appeltjes en forel er kris kras bovenop
- Bestrooi met de cress
Geef een reactie