We nuke our food
Volgens mij heeft iedereen wel zo’n apparaat in de keuken staan. De hit uit de jaren tachtig, toen koken uit de magnetron helemaal the bomb was. “On the mainland we nuke our food”, zei Danny Devito nog tegen Arnold Schwartzenegger in de cultklasieker ‘Twins’. En gelijk had ie. Hele rollades en vissen werden in die machine klaargemaakt. En vergeet de sauzen en groenten niet. Dat het vlees een beetje grauw en grijs uitviel en de groenten als slappe hapjes op het bord lagen, ach, dat boeide de huisvrouw toentertijd voor geen meter. Nu moet alles haute cuisine en met veel egards op tafel worden gezet. Maar daar heb ik eerlijk gezegd niet altijd zin in of tijd voor. Dus toen ik een ei wilde pocheren voor deze salade dacht ik aan mijn magnetron. Zou het kunnen? Gewoon de meest moeilijke bereiding van ei aan je laars lappen en het ei laten bereiden door hete microgolven? Ha, ik ging het gewoon doen. Kan mij het bommen! Nou eigenlijk wel, want ik wilde geen geëxplodeerd ei. Geeft een heleboel troep, dus alsnog geen tijdswinst. Volg dus goed onderstaande instructies voor een perfect gepocheerd eitje. De lezers onder ons die niet in het bezit zijn van deze machine kunnen twee dingen doen. Of nu naar de winkel rennen of met veel geduld zelf old school een eitje pocheren. Succes!
- 2 eieren
- 2 kropjes little gem sla
- 1 avocado
- Sap van halve limoen
- 75 gram yoghurt
- Handvol geraspte parmezaanse kaas
- Peper
- Zout
- Pureer de avocado met het limoensap en 75 gram yoghurt
- Voeg peper en zout naar smaak toe en pureer nogmaals goed door tot gladde mousse
- Snijd de kropjes sla in zes delen en rooster ze met de snijkant naar beneden in een droge koekenpan twee minuten
- Draai ze om en rooster nogmaals twee minuten tot ze licht geblakerd zijn
- Breek een ei in een magnetron bestendige kom
- Prik met een sateprikker of punt van klein scherp mesje drie gaatjes in de dooier (dit voorkomt dat je ei explodeert in de magnetron)
- Giet er voorzichtig water bij tot het ei onder water staat
- Dek af met een bord dat ook magnetron bestendig is
- Zet de kom met deksel 1 minuut in de magnetron
- Schep dan met een grote lepel het ei uit de kom en leg op een bord
- Maak zo ook het andere ei klaar
- Leg op elk bord naast het ei de helft van de avocadopuree
- Leg daar de drie sla parten op
- Verdeel de kaas over de twee borden
- Sprenkel er eventueel wat olijfolie over en zout op het ei
Geef een antwoord