Over de grens
Voor mij voelt een tripje naar Antwerpen altijd een beetje als een mini vakantie. Het begint al als je de landgrenzen overschrijdt. Alsof je ineens in een totaal andere cultuur bent beland. Niks geen haast- en vliegwerk, maar gewoon lekker op je dooie gemak tussen de middag een biertje drinken. En dat je ruim een half uur op je begeleidende broodje met kaas moet wachten, so what. Moet je in Nederland niet proberen. Ik denk dat je als eigenaar van de lunchtent dan heel wat broodjes kaas over houdt. Als wij onze bestelling niet binnen vijf minuten op tafel hebben, zijn we gevlogen. De Belgen weten joie de vivre wat meer te waarderen.
Voor deze labneh heb je ook wat meer geduld nodig. Je moet de yoghurt namelijk een aantal uur laten uitlekken voordat je er balletjes van kunt draaien. Maar het voorbereidingswerk is een piece of cake, de koelkast doet eigenlijk de rest. Daarna kun je ze als voorgerecht met pita brood serveren, maar ook aan een salade toevoegen voor een frisse bite. Weten die Vlamingen vast ook wel te waarderen.
- 500 ml volle yoghurt
- 300 gram cherrytomaten
- 1 el olijfolie
- 1 tl zout
- 2 el za'atar (te koop bij Albert Heijn) of paprikapoeder
- Twee handen verse peterselie, grof gehakt
- Leg een schone theedoek in een vergiet en zet het vergiet op een grote kom
- Giet de yoghurt in het vergiet en voeg een theelepel zout toe
- Dek af met de hoeken van de theedoek door de theedoek dicht te vouwen en er een knoop in te leggen
- Zet 24 uur in de koelkast
- Draai er dan kleine balletjes van en rol die door of paprikapoeder of za'atar.
- Snijd de tomaatjes doormidden
- Verdeel ze over twee borden en strooi over elk bord een hand peterselie
- Voeg aan elk bord drie labneh balletjes toe
- Besprenkel met wat olijfolie
Geef een antwoord