Loempia Speciaal
Als ik langs een winkelcentrum fiets overvalt mij soms een gevoel van nostalgie. In elk respectabel winkelcentrum in een woonwijk zit namelijk wel een Chinees. Een winkelcentrum heeft zonder een Chinees, snackbar, Kruitvat, Zeeman en een Blokker geen bestaansrecht lijkt het wel. Of je nu een Lutjebroek woont of in Amsterdam, same shit, different town. Maar dat terzijde.
Het is mij nu juist om die Chinees te doen. Gezeten op mijn fiets dringen de dampen uit deze afhaal toko annex restaurant mijn neusgaten binnen. Ik ruik voornamelijk het vet waarin de loempia’s gefrituurd worden, maar dat wakkert de nostalgie alleen maar aan. Als minderjarige kon ik elke week wel zo’n kiloknaller soldaat maken. Helaas gaat na je 25e elk pondje steevast door het mondje, dus elke week wordt mij dan ook iets te gortig. De gedachte aan de loempia uit mijn jeugd liet me echter niet meer los. Ik wilde een loempia en wel nu.
Ik had nog een doosje eieren en taugé en een restje gerookte kip. Daar kon ik wel wat mee. Bak een mooie ronde omelet en beleg deze vervolgens met groenten en eventueel kip of garnalen. Oprollen en serveren met lekkere dipsaus. Welkom gezonde loempia 2.0!
- 3 eieren
- 1 el sojasaus
- 100/125 gram taugé
- 2 bosuitjes
- 50 gram gerookte kip
- Klei handje gestampte cashewnoten
- Klontje boter
- 2 el lichte sojasaus
- 1 el rijstazijn
- 1 tl sesamolie
- 2 el Hoisinsaus
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl bruine basterdsuiker
- 1 bosui, fijngehakt
- 1 tl sesamzaadjes
- Smelt de boter in een ruime koekenpan
- Kluts de eieren los met een vork en voeg de sojasaus toe
- Giet het eiermengsel in de pan
- Bak acht minuten op laag vuur tot de omelet gestold is en een goudbruin kleurtje heeft
- Draai de omelet voorzichtig om en bak nog twee minuten
- Haal uit de pan en laat afkoelen op een bord
- Snij de bosuitjes in ringetjes
- Blancheer de taugé 10 seconden in kokend water
- Snij de gerookte kip in dunne reepjes
- Leg alles samen met de cashewnoten op de omelet en rol de omelet op
- Snij daarna voorzichtig doormidden en dien op met de saus
- Meng alle ingrediënten door elkaar en laat een uur marineren in de koelkast.
Geef een reactie