Vijf schijven of schijf van vijf
Onlangs werd de nieuwe schijf van vijf gelanceerd. Dit is een hulpmiddel voor iedereen die een beetje de weg kwijt is in de supermarkt. De schijf van vijf geeft daarom voorlichting over goede en gezonde voeding. De schijf werd in 1953 geïntroduceerd, maar raakte in 1981 een beetje uit de mode. De yuppen van de jaren tachtig beslisten namelijk zelf wel wat ze aten of niet. Dus die arme schijf van vijf raakte een beetje in de vergetelheid. Tot dit jaar dan, toen het voedingscentrum deze gouwe ouwe een stevige make over gaf. Maar wat bleek… Niet iedereen is op de hoogte is van deze opgeknapte voedingswijzer. Toen een gezondheidsgoeroe in een bejaardenhuis vroeg of ze hier wel de schijf van vijf hanteren, kreeg ze als antwoord dat mevrouw gezellig een bamischijf of kroketje kon nuttigen. “Maar de schijf van vijf, nee hoor, die hebben we niet.” Daar kan ik dan dus smakelijk om lachen. Deze maiskoekjes voldoen in elk geval wel aan de regels. Minstens 200 gram groenten, gezonde vetten en vitamientjes. Lekker als bijgerecht bij een stuk(je) vlees of als snack tussendoor.
- 1 ei
- 130 gram mais
- 1 avocado, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 1 rode peper, fijngehakt
- 2 lente-uitjes, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 el citroensap
- 3 el verse fijngehakte koriander
- Peper
- Zout
- Meng het ei met het zelfrijzend bakmeel in een grote kom
- Voeg de mais, lente ui, rode peper, citroensap, koriander, knoflook en avocado toe en meng goed door elkaar
- Voeg een snuf zout en peper toe
- Meng nog een keer goed door elkaar
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan
- Schep 1 grote eetlepel van de mais/avocado mix in de pan en druk met de bolle kant van de lepel plat tot een koekje van 1 cm dik
- Afhankelijk van de grootte van de pan herhaal je dit tot je niets meer in de pan kwijt kunt
- Bak elke kant in circa vijf minuten goudbruin
- Draai het koekje voorzichtig met een spatel om en bak de andere kant ook vijf minuten bruin
- Laat uitlekken op keukenpapier
- Bak op deze manier alle koekjes tot je beslag op is
- Serveer met chilisaus
Geef een reactie