Proeverij of bacchanaal
Men neme 25 verschillende onbekenden, 1 Italiaans restaurant en 10 flessen wijn. Tel daar een gestreste wijnmeester/sommelier bij op en de uitkomst is chaos. Mijn liefde en ik waren weer eens op pad naar een wijnproeverij in de hoofdstad. Het plaats delict was dus een Italiaans restaurant waar wij met 23 andere Grouponners een tiental wijnen met exclusieve hapjes mochten proberen. De erkende wijnmeester die het festijn moest gaan leiden, zag door alle wijnen de druif niet meer en bazelde in de rondte. Hij schonk uit 1 fles wijn 25 glazen, dus je begrijpt dat we die middag geen tien glazen wijn kregen om te proeven, maar eerder tien hele kleine slokjes. Dat werd muiterij en flessen werden ontvreemd om bij te schenken. Bij de wijnmeester droop het zweet inmiddels van zijn voorhoofd. Hij was blij dat het laatste slokje verorberd was. De wijnen hebben op mij dus weinig indruk gemaakt. De hapjes daarentegen waren wel van hoog niveau. Zo kregen we deze mozzarella met gestoofde afgekoelde venkel als begeleider van lichte rode wijn. Een echte anti pasti die je bij de borrelplank kunt serveren. Ik heb ‘m voor jullie nagemaakt, zo lekker vond ik het. Organiseer je eigen proeverij en experimenteer. Maar geef iedereen wel meer dan een slok. Op een been kun je immers niet lopen.
- 2 bollen mozzarella
- 2 venkelknollen
- 2 kleine tenen knoflook, heel fijngehakt
- 4 takjes tijm
- 250 ml droge witte wijn
- Olijfolie
- Verhit een scheut olijfolie in een kookpan
- Verwijder de buitenste bladeren van de venkelknollen
- Snijd de venkel horizontaal in hele dunne ringen
- Roerbak de venkel enkele minuten in de hete olie
- Zet het vuur laag en doe de knoflook erbij
- Schep even om
- Blus af met de wijn
- Leg de takjes tijm op de venkel
- Doe de deksel op de pan
- Stoof in 30 minuten zacht
- Giet af en laat afkoelen
- Snijd de mozzarella in dunne plakken
- Leg op een bord en leg de afgekoelde venkel op de mozzarella
- Maal er nog wat peper naar smaak overheen
Geef een reactie