Hartige luilekkerland
Bij een georganiseerd vier gangen diner waarbij ik naar vier verschillende restaurants werd geleid, was het dessert een walhalla voor elke zoetekauw. Het leek wel luilekkerland. Tafels vol met chocoladetaarten, cheesecake mouse, bollen vanille ijs en chocolade ijs, panna cotta’s en bonbons stalen de show. Helaas word ik niet echt blij van deze zevende zoete hemel, geef mij maar dezelfde tafels, maar dan met diverse soorten kaas en olijven.
Dus terwijl iedereen ongegeneerd zijn dessertbord vollaadde, nam ik heel bescheiden een bolletje ijs. Omdat een Italiaanse panna cotta nog wel op mijn lijst van te maken stond, bedacht ik deze hartige variant. De zoete klassieke versie wordt gemaakt van room, melk, suiker en gelatine. Ik verving de suiker en melk door gorgonzola en walnoten. Een paar uur opstijven in de koelkast en bestrooien met wat rucola en eventueel wat eetbare bloemetjes. Kijk daarvoor eens bij een goed gesorteerde groentezaak. Het resultaat is een heerlijk hartig klein voorgerechtje. Maar pas op, het lijkt niet veel, maar machtig is ie wel!
- 250 ml slagroom
- 75 gram gorgonzola
- 2 blaadjes gelatine
- Handvol walnoten
- 1 tl honing
- Paar blaadjes rucola en eventueel wat eetbare bloemetjes
- Week de gelatine vijf minuten in koud water
- Verwarm de slagroom op laag vuur
- Voeg de gorgonzola toe en roer totdat de kaas helemaal gesmolten is
- Knijp de gelatine uit
- Haal de pan van het vuur en los de gelatine op in het slagroom/gorgonzola mengsel
- Giet in vier kleine glazen
- Zet minimaal twee uur in de koelkast om op te laten stijven
- Rooster de walnoten in een anti aanbakpan zonder boter of olie
- Hak ze vervolgens grof
- Doe ze in een kom en hussel de honing er door heen
- Verdeel een paar stukken walnoot over de panna cotta en een paar over het bord
- Garneer met een takje rucola en eventueel wat eetbare bloemetjes
Anne
Leuke kerst inspiratie! Ik heb ‘m bewaard!