Kind kan de was doen
Vandaag gaan we ricotta maken. From scratch. Het klinkt echt veel moeilijker dan het werkelijk is. Het is namelijk een peuleschil! Het enige wat je nodig hebt is een grote kom, een vergiet en een schone theedoek. En natuurlijk melk en een zuurtje (yoghurt en citroen). Omdat ik dol ben op geitenkaas besloot ik om ricotta van geitenmelk te maken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon volle melk gebruiken. Binnen twee uur heb je homemade ricotta die fluweelzacht smaakt. Lekker met cherrytomaten, maar je kunt natuurlijk zelf variëren met de ingrediënten. Je moet de theedoek na gebruik wel effe goed uitwassen, maar dat neem je graag voor lief als je deze romige ricotta eenmaal geproefd hebt. Succes!
- 400 gram cherrytomaten
- 2 el olijfolie
- Sap van halve citroen
- Peper
- Zout
- 1 liter geitenmelk
- Sap van een halve citroen
- 3 el volle yoghurt
- Theedoek
- Zeef
- Grote kom
- Giet de geitenmelk in een pan en breng aan de kook
- Meng de yoghurt met het citroensap
- Schakel net voor het kookpunt het gas uit en roer het yoghurt/citroen mengsel door de melk
- De melk gaat nu onmiddellijk schiften
- Blijf een paar minuten roeren
- Leg een schone theedoek in een vergiet en hang het vergiet boven een grote kom
- Giet de melk in de theedoek
- Laat anderhalf uur uitlekken
- Schep de ricotta dan uit de theedoek en doe het in een kom
- Voeg een snuf zout toe en klop door de ricotta
- Snijd de tomaten doormidden en verdeel over vier borden
- Besprenkel elk bord met wat olijfolie en citroensap
- Maal er een snuf peper en zout over
- Leg op elk bord een kwart van de ricotta
Geef een reactie