Joie de vivre alleen mogelijk met een goedgevulde koelkast
Kennen jullie Ilja Gort? Je weet wel die reclameman who turned wijnboer in Frankrijk. Hij scoort met zijn La Tulipe flesjes alleen geen reclamehits meer, enkel nog megadeals met de Albert Heijn. Ik heb wel een zwak voor dat kleine manneke met snor en alpinopet. Dat hij de snelle mediawereld niet helemaal de rug toe kon draaien, bleek wel uit het feit dat hij op tv in verschillende afleveringen de geschiedenis van diverse oer-Franse producten uitlegt.
Ik maakte de fout om samen met mijn liefde deze afleveringen te kijken toen er:
A: Geen wijn in huis was (bijzonder).
B: Niks lekkers te eten.
Want zin in lekker eten en drinken krijg je bij het zien van Ilja on a mission. Vrolijk dartelt hij door Frankrijk zich ondertussen tegoed doen aan allerlei lokale specialiteiten. En dat hij dan ook nog gorgelend hier en daar een glaasje wijn wegtikt, deed mijn zin in joie de vivre alleen maar toenemen. Met knorrende magen en een droge tong doken we het bed in. De volgende dag stond ik al vroeg bij de kaasboer op de stoep. Want was is er nu klassieker dan een bistro salade met warme geitenkaas? En omdat Ilja vol vuur de Crottin de Chavignol als de beste geitenkaas ever bestempelde, moest ik die uiteraard eens proberen. Die avond stond dus de wijn op tafel en lag de kaas in de oven. Dit moeten jullie ook eens proeven. Eenvoud kan soms zo lekker zijn. Salute!
Van een salade krijg je nooit genoeg. Probeer deze Thaise salade met mango eens. Heerlijk fris en fruitig.
- 2 Crottin de Chavignol (of andere stevige kleine geitenkaasjes)
- 100 gram sla naar keuze
- 2 el olijfolie
- 2 el zonnebloemolie
- 1 tl mosterd
- 1 el citroensap
- 1 klein sjalotje, heel fijn gesnipperd
- Handvol walnoten
- Peper
- Zout
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de kaasjes horizontaal doormidden
- Leg ze met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat
- Zet de bakplaat 3 a 4 minuten in de oven
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn
- Doe de mosterd met het citroensap in een kommetje en meng door elkaar
- Doe dan de olijfolie en zonnebloemolie erbij en klop tot een dressing
- Voeg dan het sjalotje toe en meng door de dressing
- Meng de sla met de dressing en verdeel over twee borden
- Strooi de walnoten over de sla
- Leg op elk bord twee helften van de kaas
- Lekker met stokbrood met gezouten boter
Geef een reactie