Pappa’s patatkraam is geopend
Aangezien er al een tijdje een frituurpan in de schuur staat te pronken, werd het tijd voor een receptje met vet. Ik heb dat ding jaren uit huize CurlsCulinair weten te weren, maar een goede aanbieding gaf enkele weken terug toch de doorslag. We tuften na de aanschaf zelfs naar de kringloop om een tafeltje te scoren voor de pan. Het meest lelijke houten kreng is nu dus gedegradeerd van huiskamer tot schuur. Goed, terug naar het recept. Als ik dan toch iets moet frituren, dan het liefst wel een beetje culinair. Bitterballen en frikandellen zijn leuk voor snacks op feestjes, maar niet in mijn keuken. Het werd uiteindelijk tempura. Jullie hebben het vast wel eens bij de All-you-can-eat Japanner gegeten: groenten of garnalen in een krokant deegjasje. Je kunt het beslag kant-en-klaar bij de toko kopen, maar je maakt in een handomdraai je eigen beslag. En dan kan het feest beginnen. Kies voor schaaldieren, diverse groenten of kip. Ik stuurde de mister op missie om deze garnalen, champignons en paprika te bakken. Mission definitely acomplished. Mocht je nou geen frituurpan hebben kun je de tempura ook bakken in een diepe pan met een laag olie. De olie dampen moet je dan helaas wel voor lief nemen.
- 100 gram bloem
- 150 ml ijskoud water (ik gebruikte gesmolten ijsblokjes)
- 1 ei
- Peper
- Zout
- 200 gram grote cocktailgarnalen met staartje eraan
- Groenten zoals: champignons, repen rode paprika, bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, plakken aubergine of courgette
- Doe de bloem samen met het ei in een kom
- Voeg het ijskoude water toe en mix vlug met een vork door elkaar
- Er moeten nog klonten in het beslag zitten
- Voeg een snuf zout en peper toe
- Verhit de olie in de frituurpan op 190 graden
- Zorg dat alle ingrediënten kurkdroog zijn
- Haal de groenten en garnalen door het beslag en frituur ze ± 4 minuten totdat ze een mooi knapperig korstje hebben (stap en herhaal tot alles is gefrituurd)
- Laat uitlekken op keukenpapier
- Dien op met mayonaise gemixt met wat citroensap
Geef een reactie