Viva de verse vijg
Pak jullie kans nog even lieve lezers! Want het is nu de tijd om verse vijgen te scoren. Ik weet het, ze zijn duur en ze zijn er maar heel kort. Toch is het één van mijn lievelingsfruit: vijgen. Gedroogd vind ik er niet zoveel aan. Echt veel en veel te zoet. Verse en goed rijpe vijgen daarentegen is een heel ander verhaal.
Ga dus gewapend met de volgende checklist op vijgen jacht.
1. De kleur van verse vijgen is donkerpaars, bijna aubergine kleurig.
2. Ze zijn zacht, maar voelen toch stevig aan.
3. Over de schil mag een witte waas liggen (dat is namelijk een soort van waslaagje, is niet schadelijk).
4. De vijg is glad en niet of nauwelijks gerimpeld.
Met deze kennis in je achterhoofd grijp jij voortaan dus niet meer mis naar onrijpe of zompige exemplaren.
Je kunt de vijg zeker ook zo uit het vuistje eten, maar ik vind ze het lekkerst als ze even in de oven geroosterd zijn.
Vijgen combineren heel goed met diverse soorten kaas. In deze salade koos ik voor geitenkaas. Houd je daar echter niet van, neem dan gorgonzola, mozzarella of feta.
Genoeg gekletst voor vandaag, op naar de boerenmarkt of supermarkt! Want voor je het weet is het seizoen weer voorbij.
- 5 verse vijgen
- 100 gram rucola
- 1 el vloeibare honing
- 50 gram zachte geitenkaas, verbrokkeld
- Zwarte peper
- 1 el olijfolie
- Verwarm de oven op 180 graden
- Snij de vijgen in vier parten
- Leg ze in een ovenschaal en bedruip alle parten met de honing en de olijfolie
- Zet 15 minuten in de oven tot de parten kleverig zijn
- Verdeel de rucola over een bord
- Hussel er de vijgen voorzichtig doorheen
- Strooi de geitenkaas over de salade
- Maal er zwarte peper naar smaak overheen
Geef een reactie