Sociaal om te delen
Als ik ergens viskoekjes op de kaart zie staan, moet ik het bijna wel bestellen. Ik ben er namelijk verzot op. Helaas is de kwaliteit nogal wisselend. Van gortdroge muffe koekjes tot moddervette zompige exemplaren, van alles heeft mijn bord gepasseerd. Toen ik onlangs met vrienden bij het immens populaire Happy Happy Joy Joy aan tafel schoof was mijn verwachting dan ook hoog gespannen. Ik vind de naam echter wel doen vermoeden dat je een Thaise massagesalon binnenwandelt, maar dat ligt misschien aan mij.
Het restaurant zat in ieder geval ramvol op de doordeweekse avond. Helaas zaten wij net naast de open keuken waardoor we baadden in het licht. Ach, kun je tenminste wel zien wat er op je bord ligt. En dat was lekker mensen. Gestoomde dumplings met garnalen, paksoi in hete saus en uiteraard de befaamde viskoekjes. Ik zeg het jullie eerlijk, ik heb ze twee keer besteld. Ik kon het gewoon niet laten. Mijn vrienden konden nog net een half viskoekje soldaat maken, maar meer gunde ik ze niet. Alle viskoekjes waren van mij. Nog steeds is mijn verlangen naar deze lekkernij niet geblust. Ik maakte deze variant met pangasiusfilet, rode curry pasta en lente-uitjes. Geserveerd met een zoete chilisaus en linten van zoet/zure komkommer.
Het recept is voor twaalf viskoekjes, want jij bent vast wel zo sociaal om te delen.
- 350 gram stevige witvis (ik gebruikte pangasiusfilet) in stukken gesneden
- 40 gram panko (of vers broodkruim)
- 2 lente-uitjes, in stukken gesneden
- 2 el vers gehakte koriander
- 1 el rode curry pasta
- 1 el vissaus
- 3 tl bruine basterdsuiker
- 2 handjes pinda's
- 2 el chilisaus
- 1 komkommer
- 1 rode peper, in stukjes gehakt, zaadlijsten verwijderd
- 50 ml witte wijnazijn
- 1 tl suiker
- Los de suiker op in de vissaus
- Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in een keukenmachine en meng alles tot een egale pasta
- Zet 30 minuten in de koelkast
- Vorm er dan twaalf koekjes van
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een koekenpan
- Bak de koekjes circa drie minuten per kant
- Houd ze warm onder aluminiumfolie
- Dien op met chilisaus en zoet/zure komkommer
- Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in dunne linten
- Doe de suiker met de peper en azijn in een steelpan
- Laat vijf minuten koken
- Doe de komkommerlinten in de pan en schep alles goed door elkaar
- Laat afkoelen
Geef een reactie