Risotto op de korrel
Het is de death dish van Masterchef en andere kookprogramma’s. Alleen de grootste waaghalzen of complete idioten maken dit gerecht live. Ik heb het over risotto. Dit Italiaanse rijstgerecht is de achilleshiel van de amateurkok. Maar ook voor professionele chefs is het maken van een goede smeuïge risotto niet direct appeltje/eitje. Voor je het weet eindig je met een laffe zompige berg rijst en is al je moeite voor niets geweest. Ik speelde vandaag op safe en kocht een pak risottorijst en volgde de aanwijzigingen op de verpakking. Nog steeds wel je koppie erbij houden want je moet de pan constant in de gaten houden. Beetje meer wijn of bouillon of juist wat minder… Volg hierin je gevoel. De rijst moet zacht zijn, maar nog wel een bite hebben. De korrels moeten glanzen en niet teveel aan elkaar plakken. Boter en kaas erbij en klaar is je risotto. Ik liet het allemaal goed afkoelen en rolde er risottoballen van die ik vervolgens in een pan met hete olie knapperig bruin bakte. Heerlijk als vega alternatief voor de bekende bitterbal. Ps: als je risotto toch niet helemaal de gewenste structuur heeft is dat bij dit gerecht geen probleem.
- 250 gram risottorijst
- 2 eieren
- 10 el paneermeel
- Zonnebloemolie
- 3 grote stukken zongedroogde tomaat
- Veldsla
- Sla dressing naar keuze
- Maak de risotto volgens de instructies op de verpakking
- Laat afkoelen
- Klop de eieren los op een bord
- Strooi het paneermeel op een ander bord
- Vorm met (natte) handen een bol van de risottorijst (ongeveer ter grootte van een pingpongbal)
- Haal de bal door het ei en dan door het paneermeel
- Haal de bal nogmaals door het ei en paneermeel tot de hele bol mooi bedekt is met een egale korst
- Verwarm de zonnebloemolie (ongeveer twee vingers dik) in een hoge pan tot 180 graden
- Je kunt ook een frituurpan gebruiken
- Bak de ballen in de olie mooi bruin en knapperig
- Maak de sla aan met de dressing
- Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes
- Presenteer de balletjes met de veldsla en leg op elk balletje wat zongedroogde tomaat
Geef een reactie