Foodbucketlist
Menig foodie heeft diep ontzag voor het bereiden van een soufflé. De kans op inzakken is groot en je wilt niet met laffe ingestorte bakjes bij je gasten aankomen. Het kan ook nog zo zijn dat die dekselse soufflé niet wil rijzen en je alsnog met een kaasprutje in een bakje blijft zitten. Dit vroeg om een nader onderzoek. En omdat ik de beroerdste niet ben, ging ik voor jullie op zoek naar de manier om de perfecte soufflé te presenteren. Internet is daarbij je beste vriend en ik stuitte dan ook op talloze recepten. De een nog mooier dan het ander. Maar als je deze drie tips opvolgt kan het bijna niet mislukken. Tip 1: vet de schaal goed in met boter en verkruimel er wat Parmezaanse kaas in en druk dat goed aan tegen wand en bodem. Tip 2: ga met je vinger langs de rand en maak zo een rondje in de soufflé. Dit zorgt ervoor dat het mengsel mooi omhoog komt en je een soort hoedje krijgt. Tip 3: open nooit, maar dan ook nooit tussentijds de oven. De soufflé stort dan geheid in. Met dit in het achterhoofd ging ik aan de slag. Perfect gare soufflés. Weer iets om van mijn foodbucketlist weg te strepen.
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 250 ml melk
- 4 el geraspte Parmezaanse kaas
- 100 gram geraspte oude kaas
- Peper
- Zout (optioneel, kaas is al zout van zichzelf)
- 4 eierdooiers
- 6 eiwitten
- Smelt de boter in een steelpan op het vuur
- Voeg de bloem toe en klop goed door
- Als de bloem geheel door de boter is opgenomen giet je beetje bij beetje de melk erbij
- Blijf goed roeren totdat je een egale saus hebt
- Laat op zacht vuur nog 10 minuten nagaren en roer af en toe door
- Voeg dan de geraspte kaas toe en roer goed door tot alle kaas gesmolten is
- Voeg nu de eierdooiers toe
- Maak af met peper en eventueel wat zout
- Roer wederom goed tot je een mooie zachtgele egale substantie hebt
- Vet vier eenpersoonsschaaltjes in of 1 grote hoge schaal met boter
- Strooi de Parmezaanse kaas in de kommetjes of kom en druk goed aan
- Klop de eiwitten goed stijf
- Vouw nu ⅓ van de eiwitten door de saus
- Spatel daarna voorzichtig het resterende eiwit door het mengsel
- Giet elk kommetje of de grote kom voor ⅔ vol.
- Maak met je vinger een rondje langs de rand
- Zet de soufflés of soufflé op een bakplaat onderin de oven
- Na circa 20 minuten is de soufflé klaar
Geef een reactie