Blikvoer
Vis uit blik, ik heb er een beetje een haat/liefde verhouding mee. Verse vis is toch veel lekkerder dan zijn ingeblikte soortgenoot? En daar gaat het volgens vis uit blik kenner Bart van Olphen dus mis. Het is juist heel hip, goedkoop en bovendien ook nog eens gezond. En hij kan het weten, want zijn boek ‘Koken met vis uit blik’ vliegt als warme broodjes/visjes de winkel uit. Mijn nieuwsgierigheid werd geprikkeld. Stel dat Bart gelijk heeft, dan kun je jouw gasten schaamteloos een culinaire dish voorzetten uit blik. Niks geen potten en pannen, een blikopener is die avond your best friend. Ik besloot een tartaar van sardines met komkommer te maken aangezien ik zowel dol ben op tartaar als op sardientjes. Ik kocht een blik sardientjes op olie en ging aan de slag. Mijn grote liefde keek me enigszins bevreemd aan toen hij het blikje op het aanrecht ontwaarde, maar daar trok ik mij niets van aan. Ik presenteerde de tartaar op een bedje van komkommer en tomaatjes. Sneetje brood erbij en met flair op tafel gezet. Bart, you nailed it, het is zeker voor herhaling vatbaar. Toch maar wat blikjes inslaan dus.
- 2 blikjes sardines in olijfolie
- 2 el kappertjes
- 3 el zongedroogde tomaten, fijngehakt
- 3 el zwarte olijven, fijngehakt
- 1 komkommer
- Handje oranje of rode cherrytomaten
- Olijfolie
- Peper
- Zeezout
- 2 sneetjes brood
- Prak met een vork de sardines fijn in een kom en meng met de kappertjes, olijven, zongedroogde tomaat en wat oregano tot een tartaar
- Snijd van de komkommer dunne plakjes met behulp van een kaasschaaf
- Snijd de tomaten doormidden
- Schik de sardinetartaar met een kookring in het midden van een bord
- Leg de komkommerplakjes en tomaatplakjes er om heen
- Schenk wat olijfolie over de komkommer en tomaten zodat ze een beetje glanzen
- Breng het gerecht op smaak met peper en zout naar eigen smaak
- Serveer met een half sneetje geroosterd brood per persoon
Josée
Klinkt lekker! En niet te moeilijk voor ondergetekende… 😉 Ik ga het uitproberen! X