Het eerste thuis
Je hebt onlangs onze blunder in Portugal vast wel gelezen. Niet mijn smartest moment zullen we maar zeggen. Vandaag meer over deze heerlijke vakantie in de Algarve. We sliepen via Eliza was here in een prachtige finca in een klein vissersplaatsje aan zee. De eigenaren waren twee pensionado’s die het koude Nederland voor Portugal hadden verruild. In het midden van de week werd er een lunchtour naar een restaurant georganiseerd, waar je de locale specialiteit kip piri piri kon proeven. Daar hadden wij wel oren naar en samen met de andere acht gasten reden we in colonne over de stoffige, zonnige wegen. De kip was inderdaad lekker mals en pittig. En omdat samen kluiven toch een heimelijke band smeed, dronken we nog een afzakkertje bij een barretje op de weg terug naar huis. Dat afzakkertje werden er al gauw twee en er werd al jolig gewed om wie er het eerste thuis zou zijn. Wat een beetje likeur al niet teweeg brengt. Enfin, ik had zin in een pittige dish vandaag en had nog een biefstukje in de koelkast. Dat resulteerde in deze Thaise biefstuksalade met pinda’s. En daar kom je graag iets eerder voor naar huis. Wedden?
- 1 limoen
- 2 tl lichtbruine basterdsuiker
- 1 el vissaus
- 2 el Japanse sojasaus
- 1 rode peper, schoongemaakt en in smalle ringen gesneden
- 1 rode ui, in hele dunne plakjes snijden
- 1 zakje sugar snaps
- 1 komkommer
- 1 el koriander fijngesneden
- 300 gram biefstuk
- 1 el zonnebloemolie
- 2 el gezouten pinda’s
- Meng het limoensap, de suiker, vis- en sojasaus in een kom tot een dressing
- Voeg de rode peper en rode ui toe aan de dressing
- Kook de sugar snaps 2 minuten in kokend water
- Ze moeten knapperig zijn
- Giet ze af in een zeef en spoel af met koud water
- Snijd de komkommer overlangs en verwijder de zaadlijst met een lepel
- Meng de komkommer, peultjes en koriander in een schaal
- Bestrijk de biefstuk met olijfolie
- Verhit een grilpan op hoog vuur
- Grill de biefstuk ongeveer ⅔ minuten per kant (dat hangt af van de dikte)
- Laat nog ⅘ minuten rusten onder aluminiumfolie
- Snijd de biefstuk dan in dunne plakken
- Voeg het vrijgekomen vleessap toe aan de dressing
- Voeg de biefstuk toe aan de groenten en schep de dressing erdoor
- Bestrooi met de pinda’s
Geef een reactie