Mes tussen mijn tanden
Ik mag er dan wel niet uitzien als een stoere avonturier, toch schuilt er stiekem wel een inner Indiana Jones in mij. Zo heb ik op een lek luchtbedje in de woestijn geslapen, tussen wilde dolfijnen gezwommen en met een mes tussen mijn tanden de jungle bedwongen. Ok, dat laatste is lichtelijk overdreven, maar ik ben wel degelijk op jungletocht geweest. Zes uur lopen zonder eten of drinken door de wildernis. Dat ik daar niet echt vrolijk van werd is een understatement. Ik kon op een gegeven moment alleen nog maar aan grote glazen cola light denken. Overal heeft die snacktent met de golden arches filialen, maar nee hoor, hier natuurlijk net effe niet. Toen er dan ook aan het eind van de toer een Tom Kha Gai (Thaise kippensoep) op mij stond te wachten, viel ik er als een uitgehongerde hyena op aan. Voor de vorm net effe half uurtje in het bos gewandeld. Je moet ‘m tenslotte wel verdienen, deze soep.
- 2 serehstengels (alleen het witte deel)
- 100 g kleine champignons
- 2 kipfilets in dunne stukken gesneden
- 1,2 l kippenbouillon
- Stuk gember van 4 cm, geschild, in luciferreepjes
- 1 rode peper in dunne ringetjes
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 400 ml kokosmelk
- 2½ el vissaus
- 2½ el limoensap
- Koriander
- Plet de serehstengels met de platte kant van een mes en snijd ze doormidden
- Snijd de champignons in dunne plakken
- Snijd de kipfilets in de lengte doormidden en vervolgens in dunne reepjes
- Breng in een pan de kippenbouillon, sereh, gember, rode peper en kristalsuiker op middelhoog vuur zachtjes aan de kook
- Voeg de kip, champignons en kokosmelk toe
- Laat 5 minuten (zonder te koken) al roerend sudderen tot de kip gaar is
- Voeg de vissaus en het limoensap toe
- De soep moet heet, zuur, lichtzoet en zout smaken
- Strooi er koriander naar smaak over
Geef een reactie